Soha nem született még ilyen pandabocs

Megszületett az első olyan óriáspanda-kölyök a világon, amelynek anyja fogságban, apja vadon élő állat – jelentette be a csengtui Óriáspanda-tenyésztő Kutatóközpont (CRBGPB). A kölyök születése annak a 2016 végén kezdődött kísérletnek a sikerét jelenti, amelyben a központ munkatársai fogságban élő óriáspandákat ideiglenesen kiengednek a vadonba, hogy ott pározzanak, és ezzel kiszélesítsék a fogságban lévő állomány genetikai sokszínűségét – mondta Csan Cse-csung, a központ illetékese.

A 15 éves nőstény Cao Cao hétfőn hozta világra kicsinyét a központ egyik képzési bázisán Hetaopingban. A kölyök 216 gramm súlyú, ami jóval több mint az átlagos 150 gramm. A szakemberek az újszülött kölyök igen nagy súlyát annak tulajdonítják, hogy anyjának a vemhesség idején nagyon jó volt az étvágya. Cao Caót helyzetmeghatározóval és más műszerekkel felszerelt nyakörvvel látták el, amikor március elsején kiengedték a vadonba, ahol mintegy két hónapig élt. Az eszközök március 11-én jelezték, hogy Cao Cao tüzel, március 23-án pedig azt, hogy egy vadon élő hímmel párzott.

Cao Cao maga is vadon született, de magára maradt és a központ munkatársai mentették meg, amikor kétéves volt. Már hat kölyöknek adott életet fogságban, köztük két ikerpárnak. Az elmúlt hét évet a képzőközpontban töltötte, ahol félig vadonbeli állapotok uralkodnak, és bizonyította, hogy képes megélni a vadonban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!