Radikálisan felgyorsulhat a repülés

A hangsebesség 24-szeresével repülhet az újfajta, futurisztikus repülő, első kereskedelmi útját 2050-re valószínűsítik. Maximális sebessége a Concorde-énak tízszerese.

spaceliner

A hiperszónikus, SpaceLiner névre hallgató gép a jelenlegi fejlesztési elképzelések szerint 50 utast lesz képes Európából Ausztráliába szállítani mindössze 90 perc alatt – írja a Mashable. Az Európa-USA út hossza mindössze egy órára csökkenhet.

A repülő útja során 47-50 mérföldes, azaz 75-80 km-es magasságokba is elérhet, ami a jelenlegi utazómagasság hét-nyolcszorosa. A SpaceLiner tervezett maximális sebessége több mint 25 ezer km/h, ami tízszerese a gyors polgári repülés egyik szimbólumának tartott Concorde 2500 km/h-s sebességének.

Ahhoz, hogy a SpaceLiner bevethető legyen, a fejlesztőinek sok problémát kell kiküszöbölnie, így például a gép sebessége miatt a törzset érő melegedést, illetve azt, hogy a leszállás földközeli fázisaiban még mindig a hangsebesség többszörösével érkező repülő által keltett hullámok ne tegyenek kárt a földi létesítményekben.

s1


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!