Nagytakarítás tippek, trükkök és tanácsok

Hogyan csináld magad a nagytakarítást otthonodban? Ebben a cikkben leírunk pár tippet és tanácsot ami nagyban fogja segíteni a munkád eredményét.

Otthonunk tisztasága nagyon sokat elárul rólunk, ha vendégeket fogadunk azonnal kialakul egy vélemény az otthonunk tisztasága alapján rólunk. Biztosan volt már, hogy vonaton utaztál és inkább visszatartottad minthogy elmenj egy vonaton WC-re mert az általában mindig szagos és biztosan tele van bacilusokkal, és lehet hogy olyan is megesett már veled, hogy egy barátodnál elmentél WC-re és inkább kifordultál. Ezért is nagyon fontos, hogy mindig tiszta legyen otthonunk.

Hogyan álljunk neki a nagytakarításnak, mire lesz szükségünk?

Igyekszem minél egyszerűbbre fogni, hogy ne vegyem el a kedvét senkinek, hogy több tízezerért kelljen bevásárolni gépeket, eszközöket, tisztítószereket, de ezekre mindenképp szükséged lesz:

 1. Műszálas törlőkendő 3db esetleg papír törlőkendő más néven szilvia.
 2. Dörzsi szivacs
 3. Általános tisztítószer
 4. Felmosó szett ( vödör és valamilyen felmosó )
 5. Partvis, lapát
 6. Porszívó

Ha szeretnéd még profibban csinálni,  vagy esetleg alapból rendelkezel ezekkel akkor ezek sokat segítenek a takarítás eredményében:

 1. Létra ( Ha nincs megteszi egy stabil szék vagy fellépő is )
 2. Vízkőoldó, zsíroldó, ablaktisztító
 3. Súroló kefe ( a makacsabb szennyeződésekhez )
 4. Kárpittisztító gép
 5. Pókhálózó

Hogyan kezdjünk neki?

A legfontosabb, hogy mindig fentről lefele takarítsunk, ha van pókhálózónk akkor azzal ha nem akkor a partvisunkra tegyünk egy tiszta rongyot és szedjük le a pókhálókat.

Töröljük le a csillárokat és ablakok, ajtók, szekrények tetejét. Ezekről mind le fog hullani némi por még ha a legjobb rongyokat is használjuk, ezért is fontos, hogy ezzel kezdjük a nagytakarítást.

Tisztítsuk meg az ablakokat, ezt végezhetjük sima vízzel is, de a legjobb ha van egy jó minőségű ablaktisztítónk, de akár használhatunk sampont is, ha zsíros hajra van az a legjobb, elsőre biztosan furán hangzik, de tényleg nagyon bevált én a WU2 zsíros hajra samponnal sokkal jobb eredményt érek el a TV-n vagy egy fekete üveg asztalnál mint egy drágább ablaktisztítóval, és egy vödör meleg vízbe elég csak egy keveset tenni összekeverve máris használható, az újlenyomatokat nagyon szuperül távolítja el a fényes bútorokról is anélkül, hogy bármilyen kárt tenne a fényezésben.

Ezután töröljük át az ajtókat, a kilincsek nagyon fontosak, és a körülöttük lévő felületek, hiszen itt lesz zsíros és koszos.

Ne felejtsük el a villanykapcsolókat se, hiszen ezeket használjuk a legtöbbet és ha látványosan koszos egy kapcsoló az nagyon visszataszító tud lenni, főleg fehér kapcsolóknál nagyon látványos tud lenni, az illesztéseket is próbáljuk meg kitakarítani, mert nagyon sokat ront a képen ha szép tiszta a kapcsolónk, de az illesztéseknél csúnya zsíros, fekete.

A konyha tisztántartása nagyon fontos és talán az egyik legnehezebb feladat, itt nagyon jó ha van egy erős zsíroldónk, de ne túl erős. Ez azért nagyon fontos, mert az inoxos felületek nagyon érzékenyek, több olyan konyhában jártam már ahol valamilyen vegyszer megmarta vagy az inox felületet vagy chrome felületeket, csaptelepeket. Mindenképp úgy használjuk ezeket a vegyszereket, hogy kesztyűt vegyünk fel, mert a bőrünket is megmarhatja és ne hagyjuk sokáig a felületen, mert ez is kárt okozhat, alaposan öblítsük, töröljük le a használat után, mert ha hosszú ideig marad a felületen elszíneződést okozhat. A csapokra, vizes felületekre használjunk vízkőoldót, a sütőre, főzőlapra pedig zsíroldót, ha nincsenek ilyen vegyszereink akkor használhatjuk az általános tisztítószerünket is vagy a samponos vizünket, de ezekkel sokkal nehezebb lesz eltávolítani a szennyeződéseket, nagyon fontos, hogy az inox és chrome felületeknek semmiképp ne essünk neki dörzsi szivaccsal, kefével, vagy bármilyen olyan eszközzel ami megkarcolhatja a felületet, ezek nagyon érzékeny felületek és látványosan csúnyák tudnak lenni ha össze vannak karcolva, a cseréjük költséges művelet lesz, vagy évekig nézhetjük, hogy mit okoztunk a takarításunkkal.

A második legnehezebb terület a vizesblokk, ide nagyon nagy szükségünk lesz vízkőoldóra, főleg ha régen volt takarítva, itt is nagyon vigyázzunk a használatával. Töröljük át a csempéket fényesítsük ki a csaptelepeket, de a legfontosabb, hogy tiszta legyen a WC. Nagyon sok helyen látni, hogy a WC csésze alja sárga valamikor már fekete, ez azért van, mert nagyon sokáig nem volt megfelelően takarítva, nem a csésze hibája. Ha van WC pumpánk akkor pumpáljuk ki a vizet. Ez azért fontos, mert ha benne hagyjuk és úgy öntjük bele a tisztítószert az hígítja és nem lesz megfelelő a hatása. Öntsünk bele vízkőoldót esetleg erősebb domestos-t és hagyjuk hatni, ezután WC kefével meg kell sikálnunk és újra öntsünk rá bőven vízkőoldót, ha ez sem segít akkor erősebb vegyszert kell beszereznünk és hagyni, hogy tovább álljon benne.

Ezután töröljünk át minden felületet ami poros, zsíros, kézlenyomatos, asztalok, TV-k távirányítók és ha ezzel is megvagyunk akkor jöhet az alapos porszívózás, de mielőtt elkezdjük mindenképp tisztítsuk ki a porszívó szűrőjét, cseréljünk porzsákot esetleg szűrőt is, mert egy rossz szűrőnek köszönhetően kezdhetjük újra az egész lakás portalanítását,  vagy ha tele van a porzsák por juthat át a szűrőn, de ha por nem is a kellemetlen szagok ami egy porszívóból jöhet ki sokat ronthat a végeredményen.

Ezután már bátran és büszkén fogadhatjuk a vendégeket, de ha mégsem szeretne a nagytakarítással bajlódni akkor bízza takarítókra a munkát. Ha szeretne egy megbízható takarítócéget választani aki Budapesten végez nagytakarításokat akkor látogasson el a Korrekt takarítás weboldalára és olvassa el a nagytakarítási szolgáltatásukat. Pest megyében is kérhet tőlük takarítást, de ezért már kiszállási díjat kérnek, Budapesten ingyenes a kiszállás ami egy nagy előny a többi céggel szemben. Ha Önnek vidéken van szüksége nagytakarításra akkor nézze meg a takaritocegek.hu weboldalt ahol sok céget talál különböző településekről.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!