Mormota-nap – Punxsutawney Phil, az időjós mormota

Punxsutawney Phil, a pennsylvaniai Punxsutawney városka mormotája, az időjósok időjósa minden évben február 2-án megjósolja, hogy milyen hosszú lesz még a tél. Egy ősi hitre vezethető vissza a mormota-nap eredete. Úgy tartották, hogy a téli álmot alvó állatok képesek megjósolni a tavasz eljöttét a megjelenésükkel. A Punxsutawney Phil-nek nevezett mormotát így előhúzzák odújából a szmokingot viselő gazdái. Phil ekkor belesuttogja jóslatát gazdája fülébe, aki bejelenti azt az izgatottan várakozó tömegnek. Természetesen, ez csak műsor. Egy mókás ünnepség és egy nagyszerű hagyomány.

Punxsutawney Phil

A mormotajós története régre nyúlik vissza. Az Észak-Amerikába költözött német telepesek az óhazában még sündisznó segítségével próbálták megjósolni, hogy elhúzódik-e a tél, de az Újvilágban mormotával helyettesítették az állatot. A mormota napját – angolul Groundhog Day – a hagyomány szerint 1841 óta ünneplik; azóta minden évben előrángatják az állatot február másodikán. Ha a mormota meglátja a saját árnyékát, az azt jelenti, hogy hosszú, még legalább hat hétig elhúzódó télre számíthatunk.

Punxsutawney Phil

A jóslat tudományos megalapozottságát némileg kikezdi, hogy Punxsutawney Phil, Pennsylvania meteorológus mormotájának bioritmusa nem egyezik meg a szabadban élő társaiéval. Ha Phil vadon élne, most téli álmát aludná. A Punxsutawney Mormota Klub ugyanakkor komolyan veszi Phil előrejelzéseit, hívőket pedig nehéz kizökkenteni a meggyőződésükből. Akkor is, ha a klub adatai szerint Phil és elődei 99 hosszú telet, illetve 15 korai tavaszt jósoltak meg, ezek pedig csak 39 százalékban bizonyultak megbízhatónak.

Tim Roche, a Weather Underground meteorológusa szerint a 39 százalékos pontosság roppant alacsony; ez az érték a hivatalos meteorológiai jóslatoknál jóval rosszabb arányt ad. A National Climatic Data Center adatai szerint sincs összefüggés Phil jóslatai és az aktuális időjárás között. Jon Johnston, Phil egészségügyi gondozója szerint ennél árnyaltabb a kép, elvégre valahol mindig tél van, így Phil előrejelzései – borúlátó mivoltuk ellenére – hellyel-közzel pontosnak is mondhatók.

Punxsutawney Phil

Punxsutawney Phil

Punxsutawney Phil

Phil különösen azóta ismert, hogy az Időtlen időkig című Bill Murray-filmben szerepelt.

Punxsutawney Phil

Idén is, helyi idő szerint hétfő reggel fél nyolckor előbújt vackából a mormota és a felhős idő ellenére meglátta árnyékát, így idén még hat hétnyi telet jósolt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!