Mit kell tudni a magyarok kedvenc fűszeréről, a pirospaprikáról?

A só és a bors a fűszerezés alfája és omegája, de Magyarországon ki kell ezt bővíteni még egy fűszerrel, amiért annyira rajongunk, hogy a receptjeink nagy százalékát el sem tudjuk képzelni nélküle. Ez pedig nem más, mint a fűszerpaprika. Szinte minden nap használjuk, de vajon mennyit tudunk erről a remek növényről valójában? 

Egy kis paprika történelem

Eredetileg az amerikai kontinensen volt őshonos ez a növény, amit már az indiánok is termesztettek a remek tulajdonságai és finom íze miatt. Ez a 15. században az Újvilág felfedezése kapcsán, Kolumbusz Kristóf révén jutott el hozzánk Európába. Eleinte csak dísznövényként termesztették, de később rájöttek arra, hogy a termése nemhogy nem mérgező, hanem kifejezetten finom fűszernövény.

Neked milyen paprika van a fűszeres polcodon? Biztos, hogy kipróbáltál már minden ízletes verziót? Ha valamilyen különlegességre vágysz, vagy csak feltöltenéd a fűszerek sorát, akkor nézd meg az alfoldize.hu fűszerpaprika kínálatát.

A pirospaprika élettani hatásai

A fűszerpaprika azonkívül, hogy kiváló ízt ad az ételeinknek, nagyon sok pozitív hatással tud lenni a szervezetünkre is. Emésztési problémák és gyomorpanaszok esetén határozottan ajánlott a fogyasztása. Serkenti az emésztést, a nyál- és a gyomornedvek elválasztását. Ezenfelül hasznosnak bizonyulhat hasmenés esetében is, mivel remekül szabályozza az emésztési folyamatokat, hogy visszazökkenjenek a rendes kerékvágásba.

A paprika nyomelemei között megtalálható a C-vitamin nagy mennyiségben, ami nagyon fontos a szervezetünk, azon belül is az immunrendszerünk számára. Amennyiben megfelelő szinten tartjuk a C-vitamin-bevitelünket, sokkal nehezebben kapjuk el a betegségeket, de ha mégis elérne minket valami, a szervezetünk könnyebben megbirkózik vele, és kevesebb tünettel tudjuk átvészelni ezt a kellemetlen időszakot. Ezenfelül pozitív irányba befolyásolja a vércukorszintet és a koleszterinszintet is.

Túlfogyasztás esetén

Akármennyire is pozitív tulajdonságokkal rendelkező növény, ahogy az élet bármely területén, ennek esetében is elmondható, jóból is megárt a sok. A kapszaicintartalmából kifolyólag a fűszerpaprikából, ha túl sokat fogyasztunk, felléphetnek olyan kellemetlen következmények, amik akár tartós bántalmakat is okozhatnak. A gyomor és a nyelőcső számára megterhelő a túlzott paprikafogyasztás, akár a nyálkahártya károsításához is vezethet.

Ezenfelül arra is nagyon oda kell figyelni, hogy véletlenül se kerüljön belőle a szembe, mivel ebben az esetben a szem nyálkahártyáját is maradandóan károsíthatja. Amennyiben véletlenül mégis sikerül szembe juttatni, azonnal bő vízzel ki kell mosni, majd orvoshoz kell fordulni, hogy elkerülhessük a tartós következményeket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!