Mi is az a kollagén?

A kollagén, az emberi szervezetben leggyakrabban előforduló fehérje, nem csupán a bőr erősségének és rugalmasságának megőrzésében játszik fontos szerepet. A csontoktól az izmokig, az inaktól a porcokig, a kollagén életünk számos területén jelen van. De miért is olyan fontos az elegendő kollagénbevitel, és hogyan biztosíthatjuk, hogy szervezetünk a megfelelő mennyiségben juthasson hozzá? Ismerkedjünk meg a kollagén alapvető jelentőségével és az elegendő bevitel biztosításának módjaival!

A kollagén és a szervezet: több, mint csak “ragasztó”

A kollagén – mely rostos szerkezetének köszönhetően hozzájárul a bőr erősségének és rugalmasságának fenntartásához – nem csak a bőrben található meg. Jelen van a csontokban, az izmokban, az inakban és a porcokban is, valamint kulcsszerepet játszik az erek és a belső szervek szerkezetének fenntartásában is. Mindezek miatt szokás azt mondani, hogy a kollagén a szervezet “ragasztóanyaga”. De nem csupán azért, mert fizikailag összekapcsolja a szervezet részeit – a kollagén kulcsszerepet játszik azokban a biológiai folyamatokban is, amelyek lehetővé teszik a sejtek közötti kommunikációt, az anyagcsere szabályozását és a gyógyulást is.

Az öregedésgátlás művészete: a kollagén

Számos kollagén étrend-kiegészítőt láthattunk már, amelyek az “anti-aging”, azaz öregedésgátló hatásukat hirdetik. De mit is jelent ez? A kollagén a bőr kötőszöveteinek egyik fő alkotóeleme, és ezáltal hozzájárul a bőr feszességének, rugalmasságának és hidratáltságának megőrzéséhez. Mindez segíthet a ráncok kialakulásának megelőzésében és a bőr egészséges megjelenésének fenntartásában. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szervezet kollagéntermelése 30 éves kor felett természetes módon csökken. Ezért kiemelten fontos a megfelelő kollagénbevitel – nem csak a felnőttkorban, hanem a korai életkorban is, megelőzés céljából.

Hogyan juthatok hozzá a kollagénhez?

Szervezetünk képes termelni a kollagént, de ahogy öregszünk, egyre kevesebbet termel belőle. Szerencsére számos természetes forrása is van a kollagénnek, ideértve a csirke-, sertés- és marhahúst, a halat, a csontlevest, a tojássárgáját és a zselatint. Fontos megjegyezni, hogy a C-vitamin is hozzájárul a szervezet kollagéntermeléséhez, tehát érdemes ezt is beépíteni étrendünkbe.

Kollagén étrend-kiegészítők: külsőleg vagy belsőleg?

Bár a kollagén krémek és gélek is hasznosak lehetnek, az étrend-kiegészítőkben található kollagén – például kollagén tabletták és kapszulák, kollagén porok – hatékonyabban hasznosulnak a szervezetben. Ennek oka, hogy a kollagén nagy molekulatömege miatt nem képes teljes mértékben áthatolni a bőrön, így a belsőleg bevitt kollagén hatékonyabban éri el a célterületeket, mint a külsőleg alkalmazott formái. Az étrend-kiegészítők használata mellett azonban továbbra is fontos a megfelelő étrend és az egészséges életmód.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!