Meteorit csapódhatott be egy kubai városba

Meteor robbanhatott fel az égen Kuba nyugati része fölött pénteken – tudatták a helyi hatóságok, miután turisták és helyiek egyaránt az égbolton átsuhanó fénycsóváról és robbanásról számoltak be. A robbanást megelőzően többen jelentették Floridában, hogy meteort láttak Kuba irányába haladni.

Forrás: NASA

A helyiek elmondása szerint a Vinales környékén látott fénycsík és detonáció után fekete por és kődarabok hullottak az égből, de személyi sérülés nem történt. A kubai állami média tagadta azokat a találgatásokat, miszerint repülőgép-szerencsétlenség történt.

„Természetes, fizikai jelenségről van szó” – hangoztatta az állami média. A Geofizikai és Csillagászati Intézet szakértői vizsgálják, hogy mi történt.

Possible meteor crashes to earth in Cuba

COSMIC CRASH: A possible meteorite crashed to earth Friday in Cuba, with a trail of white smoke seen in the sky and residents gathering fragments in their backyards. Victor Oquendo reports. https://abcn.ws/2BgztIh

Közzétette: ABC World News Tonight with David Muir – 2019. február 1., péntek

 

Elba Rosa Pérez Montoya kubai tudományos technológiai és környezetvédelmi miniszter azt közölte: geofizikusok, asztronómusok dolgoznak a Pinar del Río tartománybeli Vinalesben, ahol a meteorit becsapódott. Hozzátette, hogy hasonló jelenséget tanulmányoznak a fővárostól, Havannától keletre fekvő Matanzas közelében is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!