Különleges aszteroida kering a Naprendszerben

Legalább egymillió éve kering “menetiránnyal szemben” egy kis aszteroida a Jupiter pályájának közvetlen közelében. A mindössze három kilométeres égitest már mintegy ezer kört megtett a szokásos “menetiránnyal” szemben – mondta el Paul Wiegert, a kanadai Londonban lévő Nyugat-Ontariói Egyetem kutatója, aki munkatársaival a Nature című tudományos lapban mutatta be vizsgálatai eredményét.

A csak 2015-ben felfedezett aszteroida keringés közben nemcsak a Jupiterrel, hanem az azt követő mintegy hatezer másik aszteroidával való összeütközést is elkerüli. A Naprendszerben szinte minden égitest ugyanabban az irányban kering, mint a Föld a Nap körül. A közel egymillió ismert aszteroida közül mindössze 82 olyan létezik, amely a “forgalommal szemben” mozog. A most bemutatott, BZ509 katalógusszámú aszteroida az egyetlen, amely ilyen közel van egy bolygó pályájához.

aszteroidaForrás: Western University, Athabaskan University, Large Binocular Telescope Observatory

A Jupiter nehézségi erejének előbb-utóbb magához kellene vonzania az aszteroidát, vagy eltérítenie a pályájáról. Meglepő módon azonban a csillagászok számításai szerint a BZ509 (becenevén Bee-Zed) már legalább egymillió éve stabil pályán mozog, ráadásul ez így marad legalább további egymillió éven át. “A Jupiterhez egy kör megtétele alatt kétszer kerül viszonylag nagyon közel, de egyik alkalommal a Jupiter pályáján kívül, másik alkalommal azon belül van, így a bolygó zavaró hatásai érdekes módon kiegyenlítik egymást” – mondta Martin Connors, a kanadai Athabasca Egyetem kutatója.Forrás: phys.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!