Hogyan tartsuk tisztán az autónk belsejét?

A takarítás jellemzően nem tartozik azon műveletek közé, ami kikapcsolja, feltölti az embert. Különösen egy- vagy többgyermekes családok esetén egyfajta szélmalomharc tud lenni. Az autók terén ráadásul inkább a férfiak domborítanak, ez a nemes feladat legtöbbször rájuk delegálódik.

A külcsín

Akik szerencsések, és garázsban tudják tartani a gépsárkányt, azoknak jelentősen könnyebb dolguk van. A kevésbé mázlisták járgányai a szabad ég alatt vesztegelnek használaton kívül. Rosszabb esetben nem csupán a szabad ég, de egy méretes fa alatt is. A fa pedig a madarak egyik frekventált előfordulási helye, ami azzal járhat, hogy csupán néhány óra alatt is könnyen „terepszínbe” borulhat az autó. A nyárfaszösztől a „helikopterlevélig” számos egyéb dolog van, ami csak arra vár, hogy a nehezebben hozzáférhető rácsok közé ékelődjön. Ha tehetjük, nekiállhatunk egy vödörrel és szivaccsal a (környezetkímélő) mosásnak, de ez sok esetben nehezen kivitelezhető. A gépi autómosó árban kedvezőtlenebb, viszont hatékony és a gyerekek is imádják. Gyors is, csak győzzük kivárni a sorunkat. A kézi mosó már talán egy kissé macerásabb. 

Persze nem minden a külső

Az autó belső tisztasága számos körülménytől függ. Család esetén bizonyára ismerős, hogy takarítás után sincs hatalmunk a hátsó ülésen utazó gyerekek fölött. Előfordul például, hogy az első ülések támláin lábnyomok jelennek meg, de gyakori jelenség az is, hogy az üdítővel, vagy épp egy extrán ketchupos sajtburgerrel történik valami katasztrófa, esetleg a túró rudi maradék kerül ide vagy oda. Borítékolható, hogy valami kiömlik, foltot hagy, morzsálódik, szétszóródik, vagy olyan helyre pottyan, ahonnan bő húsz perc kipiszkálni. A belső rész tisztántartása tehát már messze nem olyan szórakoztató, mint a külsőé. Többféle anyaggal találkozhatunk, amik más-más tisztítási metódust igényelnek. A háztartási tisztítószerek helyett célszerű beruházni kifejezetten autóápolásra fejlesztett termékekre, azok biztos, hogy nem tesznek semmi kárt, nem karcolnak, nem hagynak nyomot. A mikroszálas kendő szinte minden folyamatnál hű társunk lesz!

Megfelelő ápolószerek

A műszerfalat és a többi műanyag felületet belső tisztítószerrel és mikroszálas kendővel kell áttörölni. Kerüljük a túlzott nedvességet, különösen az elektronikus berendezések körül. A műszerfal ápolására speciális műszerfal tisztító- és ápolószerek állnak rendelkezésre, amelyek védőréteget képeznek, és megakadályozzák a repedezést, a kifakulást.

Az üléshuzatok és az ülések tisztítására használjunk speciális kárpittisztítót! Fújjuk a tisztítószert a felületre, majd puha kefével dolgozzuk be a szövetbe. Végül letöröljük egy tiszta, nedves mikroszálas kendővel. A bőr üléseket bőrápolóval kell kezelni, hogy megőrizzék a rugalmasságukat és ne repedezzenek meg.

A takarítás menete

Először is ki kell üríteni az autót minden oda nem való tárgytól. A kis tárolórekeszekben gyakran előfordul csokipapír, papír zsebkendő, vagy bármilyen papír. Szedjük össze az apróbb dolgokat (például játékok, pénzérmék, hajcsatok, de lehet ott még lego, vagy kinder tojásból származó alkatrész is). Ezeket nem lenne jó felporszívózni, egyrészt a porszívó miatt, másrészt, mert pont azt az apróságot fogja a gyerek keresni másnap, és könnyen dráma kerekedhet belőle. Ezután porszívózzuk ki alaposan az üléseket, a padlót és a szőnyegeket. Ha házilag szeretnénk megoldani a belső takarítást, használnunk kell egy jó minőségű vezeték nélküli autós porszívót. Ezek kompaktak, kis helyen is elférnek, könnyen elérjük velük a problémás részeket is, és nem vagyunk vezetékhez kötve. Ezek tölthetőek, akár szivargyújtóra csatlakoztatható autóstöltőről is. Egy nyaralás vagy sátrazás során is jól jöhet, egy ilyen porszívó és a töltő is, hiszen akad számos olyan élethelyzet, amikor a kütyüket (tablet, mobil, stb.) tölteni kell, és nincs a közelben aljzat.

Amikor autós porszívót választunk, érdemes figyelembe venni több paramétert is. Ilyen a teljesítmény, a portartály mérete, és az akkumulátor kapacitása. A nagyobb teljesítményű autós porszívók alkalmasak akár egy lakás kitakarítására is. A legnagyobb előnyük a kényelem. Ha mondjuk otthon kiömlik véletlenül a kávé, vagy csak zavar a küszöb mellett felhalmozódott porcsík, nem kell elővenni a porszívót, nem kell szenvedni a vezetékkel, csak beröffentjük a kis kézi porszívót, és pár másodperc alatt megvagyunk. Persze, a kicsiből is van nagy. Gyártanak extrémebb autós porszívókat is, amelyek szívóerőben, és akksi teljesítményben is alkalmasak akár komolyabb autós, vagy ház körüli projektekre is – mindezt jóval kisebb zajjal vezetékes társaiknál. Ha kutyus is megfordul időnként az autóban (vagy a házban), akkor kimondottan praktikus lehet például a szőr miatt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!