Hatalmas ökoszisztéma rejtőzik a Föld mélyén

Bolygónk mélyén egy hatalmas, élettől hemzsegő ökoszisztéma található, sokkal nagyobb, mint amire a tudós számítottak. Egy nagyszabású új tanulmány szerint a kutatóknak sikerült megállapítaniuk, hogy pontosan mekkora is ez a bakteriális és más, ismeretlen életformák alkotta rejtett ökoszisztéma.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckl

A Föld legbensőbb titkainak feltárására irányuló, tízéves kutatás eredményeit a napokban mutatták be az Amerikai Geofizikai Egyesület éves kongresszusán. A tanulmány azt részletezte, hogy a Föld mélyében, extrém nyomásnak és hőmérsékletnek kitéve, kevés tápanyagot tartalmazó környezetben mennyi és milyen életforma létezik.

A mélyben élő bioszféra nagysága 2-2,3 milliárd köbkilométer, azaz csaknem kétszerese az óceánok térfogatának. Ennek a karbonmasszának a tömege pedig 15-23 milliárd tonna, vagyis sok százszorosa a felszínen élő teljes emberiségének. A szakértők a “föld alatti Galápagosnak” nevezték el a mélyben rejlő ökoszisztémát.

Barely living “zombie” bacteria and other forms of life constitute an immense amount of carbon deep within Earth’s…

Közzétette: Deep Carbon Observatory – 2018. december 10., hétfő

 

A Deep Carbon Observatory (DCO) projekt tudósai tengerfenéken végzett fúrásokból, szárazföldi bányákból és fúrólyukakból vettek mintákat. A kutatók megállapították, hogy a Föld felszíne alatt élő baktériumoknak és azok evolúciós rokonai, az archeák (korábbi nevükön ősbaktériumok) és más életformák 70 százalékát nem ismerjük, ezek között sok millió különböző ismeretlen faj van.

Forrás: Dave Smith/BGS/ECORD/IODP Expedition 357

A tanulmány szerint a föld alatti élet genetikai diverzitása a felszínen lévő életformákhoz hasonlítható, azt meg is haladja. Az eddig fellelt legmelegebb környezetben élő organizmus például egy olyan egysejtű, mely mélyen a tengerfenék alatt, 121 Celsius fokon él. A szárazföldi kutatás során öt kilométer, az óceánok fenekén pedig a vízfelszíntől 10,5 kilométer mélyen is találtak életet.

Forrás: Gaetan Borgonie, Extreme Life Isyensya

“A Föld mélyének felfedezése az Amazonas őserdejének felfedezéséhez hasonlít. Mindenhol ott az élet, mindenhol fantasztikus gazdagságban lelhetők fel a váratlan és szokatlan organizmusok” – fogalmazott Mitch Sogin, a massachusettsi Tengerbiológiai Laboratórium munkatársa, a DCO föld mélyében rejlő életet vizsgáló csoportjának társelnöke. A csoportot 34 országból több mint 300 tudós alkotja..

Forrás: Hiroyuki Imachi (JAMSTEC)

A mélyben rejlő élet megismerése új betekintést nyújthat a bolygók lakhatóságáról, segíthet annak megértésében, miért alakult ki az élet, és hogy vajon van-e még élet a Mars felszíne alatt és más égitesteken – magyarázta Inagaki Fumio, a tengeri és földi tudományokkal és technológiával foglalkozó japán ügynökség tudósa.

Forrás: Greg Wanger, California Institute of Technology/ Gordon Southam University of Queensland


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!