Földsüllyedés stabilizálásának lehetőségei

A megsüllyedő föld sok esetben okozhat kellemetlenségeket egy telken. Vannak olyan területek, melyek a rossz vízelvezetésnek, esetleg egy korábbi hulladéklerakónak vagy csak egyszerűen a rossz talajszerkezetnek köszönhetően fokozottan ki vannak téve a kockázatnak, miközben a problémának különféle fokozatai ismertek.

Eltekintve attól, hogy a földsüllyedés éppen egy lakóház alapjánál következik be – ez már mechanikai gondokat von maga után, és külön cikket érdemel –, a legtöbb esetben ezt a problémát könnyedén korrigálni lehet, azonban az esetek döntő többségében kisebb-nagyobb befektetést igényel. Lássuk a lehetőségeket!

Megállt földsüllyedés

A legszerencsésebb helyzetben akkor vagyunk, ha olyan földsüllyedéssel találkozunk, mely évekkel korábban keletkezett, tehát nem növekedett, a helyzet egy ideje nem rosszabbodott. Tipikus probléma korábbi vízelvezetések vagy közüzemi csőrendszerek kialakítását követően, de megszüntetett ülepítő, szivárgó, sőt akár kivágott fa gyökérzetének összeroskadása is előidézhet ilyen problémát. Könnyedén felismerhető, hiszen a süllyedés jellemzően csak egy területre koncentrálódik, nem jár a föld repedésével, és jellemzően nem rézsűkben jelentkezik, hanem sík terepen. Ebben az esetben a dolgunk rendkívül egyszerű, hiszen nincs más teendőnk, mint feltölteni az így keletkezett süllyedéseket. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy miként!

Főleg a mélyebben megereszkedett földszerkezetek esetében rendkívül lényeges az alapozott, azaz rétegzett kialakítás, pláne abban az esetben, ha például egy leendő feljárón vagy beállón keletkezett a probléma, mely később nagyobb terhelést kaphat. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy először is valamilyen szilárdabb alapot készítsünk, hiszen egyszerű termőfölddel ugyan visszatemethetjük a lyukakat, azonban képtelenség házilagos körülmények között úgy megdöngölni ezt az ömlesztett anyagot, hogy az a későbbiekben ne ülepedjen tovább. Emiatt mindenképpen legalább két rétegben kell gondolkoznunk!

A beton például túlzás ilyen esetekben, azonban kifejezetten szívós és masszív fundamentumot létesíthetünk például darált betonnal vagy zúzott bazalttal, hiszen ezeket könnyedén be tudjuk dolgozni a földbe. Amennyiben ezek túl speciális anyagok lennének számunkra, esetleg nem szeretnénk annyit költeni, a földsüllyedés problémájának megoldására, akkor a sóder szintén kitűnő megoldás lehet. Elérhető árú, számos hazai építőanyag kereskedésnél megtalálható, könnyű vele dolgozni, kitűnő vízelvezető tulajdonságokkal bír, és nagyon jól ülepedik, ezáltal kitűnő alapot biztosít ahhoz, hogy utána egy-két centiméteres vastagságban ki tudjuk egyenlíteni a talajszintet.

Folyamatos földsüllyedés

Sokkal nagyobb fejtörést okoz, ha folyamatos földsüllyedést tapasztalunk saját területünkön, hiszen ennek megállítása minden esetben költségesebb. A probléma hátterében jellemzően a rossz vízelvezetés áll, de gyakori patakok és folyók partjainál, ahol a víz jellemzően alámos a területnek. A rizikófaktort növelik továbbá a mocsaras területek, a frissen kivágott nagyobb fák, esetleg a tarba vágott erdők, de olyan földterületek is, ahol korábban például szemétlerakó működött. Ilyen helyeken a föld folyamatosan ülepedik, állandó mozgásban van, akárcsak a túl homokos talajrétegeknél, melyek szintén süllyedést produkálhatnak nagyobb terhelés, például házépítés után.

Amennyiben folyamatos földsüllyedést tapasztalunk, a konkrét beavatkozás előtt mindig fel kell tárni a kiváltó okot, és amennyiben lehetőségünk van rá, akkor azt meg kell szüntetni. Sok esetben ez már elegendő ahhoz, hogy a süllyedés megálljon, ezáltal meg lehet kezdeni a fentiekben ismertetett, minden esetben réteges visszatöltési folyamatot. Bizonyos esetekben a süllyedést nem lehet megállítani – nagy folyókat például nem tudunk elterelni, és a talajszerkezet állagát sem lehetséges módosítani –, de ma már rengeteg lehetőség van a különféle támfalaktól kezdve, a komplett vas- és betonszerkezetekig bezárólag arra, hogy a problémát megállíthassuk. Súlyosabb esetekben ehhez mindig szakemberek segítségét kell kérnünk, hiszen speciális technológiák, valamint munkagépek alkalmazása nélkül csak nagyon ritkán lehet elejét hatásos, nem mellesleg pedig tartós megoldást találni.

Miután azonban földsüllyedést megállítottuk, a visszatöltés során még jobban oda kell figyelnünk a fokozatosságra, valamint fel kell készülnünk arra, hogy ideig-óráig mozgásban marad az adott terület, ami természetesen rengeteg egyéb tényező függvénye. Fontos, hogy a süllyedés mértékétől függetlenül nagy figyelmet fordítsunk a feltöltéskor az alapozásra. Nem hátrány, ha kezdetben valamilyen masszív, de jó vízáteresztő réteget használunk, ezáltal a döngölt darált beton mellett a különféle üledékes kőzetek, a bazalt, az andezit és az úti murva lehet kiváló választás. Ezek nemcsak könnyen tömörödnek, de biztonságos és a vizet áteresztő fundamentumot tudnak létesíteni a megsüllyedt részeken.

Erre a rétegre azonban jellemzően még nem szabad közvetlenül termőföldet hordatni, hiszen bár a murva vagy a bazalt is nagyszerűen tömörödik, a kis rések még rengeteg földet elnyelhetnek, így érdemesebb előtte egy vastag réteg sódert bedöngölni. Ha vízelvezetésre van szükségünk – mert a problémát például víz okozta –, a lejtetett alapra hordott drénkővel azonnal gondoskodhatunk erről is. Utóbbira nem, de a sóderre érdemes lehet néhány centiméteres vastagságban valamilyen jobb minőségű földet elteríteni, mely füvesítést követően néhány hónapon belül ugyanolyan homogén felületté válhat, mint a terület többi része, és remélhetőleg a süllyedés sem jelent már gondot a továbbiakban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!