Fehérfejű és törpe selyemmajmok születtek a Szegedi Vadasparkban

Fehérfejű és törpe selyemmajmok is születtek a Szegedi Vadasparkban, a néhány hetes kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik az állatkert trópusi házában – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A két kis fehérfejű selyemmajom (Callithrix geoffroyi) anyja a rostocki, apja a zürichi állatkertből érkezett Szegedre, és 2015 nyara óta alkotnak egy párt. A kifejletten is csupán 14-18 centiméteres csuklyásmajomféle természetes élőhelye Brazília délkeleti része, ahol az erdőirtás miatt ma már csak az eredeti terület kevesebb mint 7 százaléka esőerdő.

Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Az európai állatkertekben a sikeres fajmegmentési programnak köszönhetően 250-300 fehérfejű selyemmajmot gondoznak. Ebben a Szegedi Vadaspark is élen jár, az állatkert tíz éve elhunyt igazgatója, Gősi Gábor volt a program vezetője. Akkor csak ezt az egy programot vezette magyar szakember az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének keretein belül.

Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

A törpeselyemmajom-pár (Cebuella pygmaea) már gyakorlott szülőnek számít, számos utódjukat nevelték fel sikeresen. A legkisebb – mindössze 100 gramm tömegű – majomfaj természetvédelmi helyzete némileg kedvezőbb, az amazóniai esőerdőkben közönségesnek tartják, azonban a kutatások szerint ennél rosszabb már a helyzet, létszáma folyamatosan csökken. Az élőhelyek pusztulása mellett a vadászat veszélyezteti elsősorban, illetve sokat fognak be “otthoni kedvencnek”.

A piciny főemlősök nappal aktívak, a középső és alsó lombkoronaszinten élnek, 2-15 tagú csoportokban. A csapatban mindig csak a rangelső nőstény hoz világra utódokat, rendszerint ikreket. A Szegedi Vadasparkban is két kicsi született. A vemhesség ideje 140 nap, a két szülés között 5-7 hónap telik el, így a törpe selyemmajmok az év minden időszakában szaporodhatnak. A selyemmajmok esetében az egész család részt vesz a kölykök nevelésében. A pici, de testméretükhöz képest nagy kölyköket az apa hordja elsősorban, csak szoptatásra kerülnek vissza anyjukhoz.

Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!