Érzelmi testtérképet készítettek finn kutatók

Finn kutatók olyan testtérképeket készítettek, amelyek részletesen mutatják be, hogy hol váltanak ki érzékelhető változásokat a testben a pozitív és negatív érzelmek. A finnországi Aalto Egyetem munkatársainak kutatása azért is jelentős, mert 700, különböző nemzetiségű: finn, svéd, tajvani önkéntes vett részt a vizsgálatban. Így eredményeik statisztikailag is megbízhatóak és az is kiderült belőlük, hogy az érzelmekre adott testi reakciók nyelvtől és kultúrától függetlenül szinte azonosak, tehát az érzelmekre adott fiziológiai válaszok egyformán vannak kódolva minden emberben- írja az origo.hu.

A térképekből kiderül, hogy kizárólag a boldogság és szerelem vált ki fokozott reakciót az egész testben, a szomorúság pedig minden érzést csökkent, kivéve a szívnél, illetve az arc egyes részein. A depresszió az érzetek teljes hiányával jár. A szégyenérzés a fej és az arc fokozott érzetével, a szív és a gyomor remegésével és a végtagok zsibbadásával jár. A kutatók remélik, hogy az ezekhez hasonló térképek segíthetnek az érzelmi rendellenességek diagnosztizálásában és kezelésében is a jövőben. A szakemberek előtt álló következő feladat annak kiderítése, pontosan miért és hogyan váltanak ki ilyen fiziológiai reakciókat az egyes érzelmek.

Érzelmi testtérkép

Hangsúlyozni kell, hogy ezek a hasonlóság ellenére nem hőtérképek, hanem az egyes érzelmek által kiváltott élettani reakciók intenzitását jelzik az adott testterületen.

A testtérkép készítése:

A kutatás során különféle pozitív és negatív érzelmeket kiváltó képeket, videókat, és történeteket mutattak a résztvevőknek, különböző érzelmi helyzeteket idéztek elő, hogy különböző érzelmi hatásokat váltsanak ki a résztvevőkből. Ezt követően be kellett jelölniük egy számítógépen, két emberi sziluetten, hogy a testük mely pontján éreztek valamilyen ingert. Az egyiken pirossal és sárgával kellett jelölniük azt a területet, ahol felerősödtek az impulzusok, a másikon kékkel kellet jelölni, ahol csökkentek a testérzetek, vagy elnehezülést érzékeltek, illetve feketével azt, ahol épp semmit nem éreztek. A kutatók egyesítették a két sziluettet, majd az összes résztvevő rajzát átlagolva elkészítették a végleges térképeket.

Így készültek az érzelmi testtérképek:
Érzelmi testtérkép

A tanulmány szerzői, Lauri Nummenmaa, Enrico Glerean, Riitta Hari és Jari Hietanen szerint a test és érzelmek kapcsolatának ismerete sokat segíthet abban, hogy beazonosítsuk, és jobban megértsük a saját érzelmeinket.

Forrás:origo.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!