Egyre több állat hal éhen a venezuelai állatkertekben

Mintegy 50 állat pusztult éhen Venezuela nagyobb állatkertjeiben a tartós élelemhiány miatt az utóbbi hat hónapban. A főváros, Caracas Caricuao állatkertjének elhullott vadjai között vietnami csüngőhasú sertések, tapírok, nyulak és madarak is vannak – közölte Marlene Sifontes, az állatkerti dolgozók szakszervezetének vezetője. Hozzátette, hogy az ország többi állatkerti állatát is az éhhalál fenyegeti. Az ország lakossága is éhezik. A venezuelaiak órákat állnak sorban a szupermarketekben, időnként hangosan, kórusban követelve az ételt, előfordul, hogy fosztogatni kényszerülnek, mivel az ország soha nem tapasztalt gazdasági válsággal küzd.

allatkertFotó: Wikipedia/ Parque Zoologico de Caricuao

Sifontes szerint a Caricuao állatainak tragédiája a venezuelaiak szenvedésének metaforája. A hatóságok nem közölték az állatpusztulás adatait, de az ügyészség nyomozást indított az ügyben. Jelenleg a caracasi állatkert oroszlánjainak és tigriseinek csökkentett húsadagját mangóval és sütőtökkel egészítik ki aggódó gondozóik, egy elefántjuk trópusi gyümölcsöket kap a szokásos takarmány helyett – mondta a szakszervezeti vezető.

tigris-2Fotó: Wikipedia/J. Patrick Fischer

A vidéki állatkertekben még súlyosabb az élelemhiány, a gondozók erejüket megfeszítve igyekeznek életben tartani állataikat. A nyugat-venezuelai Tachira állam La Laguna állatkertjének munkatársai adományokat gyűjtenek a helyi vállalkozóktól, hogy gyümölcsöt, zöldséget és húst tudjanak szerezni az állatoknak. Májusban Falcón állam Paraguaná félszigetének egyik állatkertjében három állat pusztult éhen – közölte az igazgató. Azt tervezik, hogy állatok tucatjait – köztük a veszélyeztetett pápaszemes medvéket – egy másik venezuelai állam, Merida egy állatkertjébe költöztetik. A hat pápaszemes medve jelenleg a szükséges napi 16 kilogramm tápláléknak csak a felét kapja meg.

medve-1

A pápaszemes medve erősen veszélyeztetett. Természtes élőhelye az Andok, ahol 4200 méteres magasságig fordul elő. Elterjedési területe Venezuelától Bolíviáig és Chiléig húzódik. (Fotó: Wikipedia/birdphotos.com)

medve-2Fotó: Wikipedia/Cburnett


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!