Csodaszép belvárosi házak

Budapest építészete világszinten is legendás. Közel minden kerületben van valami figyelemre méltó építészeti alkotás, még az újabbak közül is. A legtöbb látnivaló azonban a város szívében, a belvárosban és környékén található. A főváros építészeti alkotásai kedvelt turistalátványosságok is. Ezekkel, a különböző korok stílusaiban elkészült remekművekkel foglalkozik ez a cikk. Milyen stílusokban készültek? A város mely épületei töltenek be azonos funkciót történelmi önmagukkal? Reméljük kielégítő választ tudunk adni ezekre a kérdésekre.

Stílusok a budapesti építészetben

Budapest meghatározó történelmi emléképületei egészen a középkorig nyúlnak vissza, tornyok, templomok, sőt, néhol még középkori falmaradványok köré emelt lakóépületek is. Ilyen például a Tárnok utca 9-13.

Azonban Pest és Buda 1873-ban történt egyesítése óta is születtek olyan épületek, melyek kiállták az idők próbáját, és méltán hirdetik elődeink kifinomult esztétikai érzékét. A XIX. század első felében például a romantikus építészet nyert teret. Ez a román és gótikus építészet stílusjegyeit hordozta magában, a múltba tekintést. Ilyen stílusban készült például a Pesti Vígadó és a Nyugati pályaudvar.

Ugyanezen század végén elkezdett megjelenni egy elég speciális stílusirányzat, amely több kor stílusát ötvözte. Ez volt az Eklektika. Az eklektikus építészetet a fővárosban ma már inkább historizáló építészetnek nevezik. Ez a stílusirányzat az 1860-as évektől egészen az 1900-as évekig élte virágkorát. Miért éppen ekkor? Nos az Osztrák-Magyar Monarchia idejében az erős kulturális gazdasági és technológiai fejlődés lehetővé tett az építőipar gyors fellendülését. A historizáló építészet jellemzően a reneszánsz, a barokk, a gótikus és a román stílus elemeit alkalmazta, néhány orientális elemmel tarkítva. A legfontosabb ilyen stílusban készült épületek az Országház, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Tudományos Akadémia épülete, a Várkert Bazár és a Szent István Bazilika.

Ezzel el is érkeztünk az utolsó jelentősebb építészeti irányzathoz, ami időben is a hozzánk legközelebb eső. A XIX. század végén vagy XX. század elején kezdődött historizmus és eklektika ellen létrejött irányzat neve a szecesszió. Ez az építészeti és művészeti irányzat igyekezett elzárkózni a történelmi múlttól és egy saját narratívát létrehozni. Ebben a stilizált épületdíszítések, a növényszerű ornamentika és az egyenes vonalak kerülése volt segítségére. Ez az új stílus nem félt továbbá eddig kihasználatlan erőforrásokat is felhasználni. Ekkor jelentek meg például az építészetben a bauxit, a vasbeton, az acél és a nagyobb mennyiségű üveg, mint alapanyagok. A legszembetűnőbb példa erre a stílusra az Iparművészeti Múzeum, de a Földtani Intézet, a Török Bankház, a Sipeky-villa és a Budapesti Állatkert egy része is ilyen stílusban épült meg.

Elérhető építészet

A fent említett építészeti csodák mellett nem szabad elfeledni azt sem, hogy a város ugyebár polgárok életének színtere is. A vidéki élethez képest a fővárosba való költözés ma is hasonló okok miatt kívánatos, mint száz évvel ezelőtt. A fejlett infrastruktúra, a könnyű közlekedés, a relatív távolságok minimalizálása és persze a munkalehetőségek mind előnyt jelentenek. Sok, a XX. században már működő épület ugyanabban a funkcióban maradt fenn, mint ahogy eredetileg is használva volt. Kávéházak, cukrászdák, színházak, posták, egyetemek, fürdők, vásárcsarnokok, és nem utolsó sorban lakóépületek. Ezek nagy része a mai napig is ugyanúgy működik,mint régen. Pár átesett kisebb-nagyobb felújítási projekten, de nem mind lett átalakítva. Van amelyiket még ma is eredeti pompájában csodálhatunk meg. Ilyen például a Gellért Szálló, a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda, a New York Kávéház, vagy éppen Központi Vásárcsarnok.

A fővárosba való költözés régen sem volt egyszerű, azonban a nemrég kezdődött ingatlanpiaci árrobbanás immáron nagyon körülményessé tette. A belvárosi ingatlanok mára már hihetetlen árakon kelendőek. Az V.,VI.,VII: kerületben körülbelül félmillió forint per négyzetméteres árakon bocsátanak áruba lakásokat. A lakás vásárlás lehetősége tehát nem sokaknak adatik meg. Na de mi a helyzet a bérléssel? A bérleti díjak is az egekben vannak, főleg most a tanévkezdés előtt, de azért ez továbbra is szélesebb körben lehet opció azok számára, akik a belvárosba költöznének. Amennyiben megtetszett az építészet és hasonlóan archaikus jellegű házba költöznétek, a Flatfy ingatlankereső oldalt ajánljuk figyelmetekbe. Itt kerületre pontosan tudtok eladó és kiadó ingatlanokat találni, talán nem is olyan horribilis árakon.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!