Csírákkal a megfelelő tápanyagbevitelért

A téli hónapokban ugyan kevesebb lehetőségünk van arra, hogy a természet forrásait használjuk testünk vitamin- és ásványianyag-készletének feltöltésére, de van egy jó módszer, ami a hidegebb hónapokban is segítségünkre lesz, nem kell más hozzá, csak csíráztatásra alkalmas magok és csíráztatótál.

Miért jó a csíráztatás?

A csíráztatás módszerét, a kis növények jótékony hatása miatt ősidők óta használja az ember. A magas tápértékű és egészében emészthető élelmiszer rögtön felhasználható energiát és egyben tápanyagforrást jelent, amit a különösen magas vitamin-, jelentős aminosav-, enzim-, antioxidáns és ásványianyag-tartalmának köszönhetünk.

A csírák különböző ízzel és intenzitásban kölcsönöznek frissességet ételeinknek – legyen az saláta vagy bármi más. Vannak közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízű fajták is, attól függően, hogy milyen növényt választunk házi csiráztatónkba. 

Ahhoz, hogy sikeres legyen a csíráztatás, pár alapvető szabályt érdemes követni, illetve a fogyasztás szempontjából is érdemes a szakemberek tanácsait figyelembe venni. Igaz, hogy a kis edényben történő növénykezdemény nevelése odafigyelést igényel, de ha a növények jótékony hatását tartjuk szem előtt a csíráztatási folyamat során, az mindenképpen motiváló lehet, hiszen a csíráztatással hasonló mértékben lehet biztosítani a vitamin- és ásványianyag-forrást, mint a kifejezetten e célból készített készítmények alkalmazásával.

A csíráztatás pár alapszabálya

Manapság már rengetegféle növényi csírát megvásárolhatunk a hiper- és szupermarketekben, de az árban kedvezőbb és egészségügyi szempontból legbiztosabb módszer, ha mi készítjük magunknak a téli vitaminforrást. Időben sem vesz túl sokat igénybe az ezzel való foglalatoskodás, ugyanis 3-4 nap alatt fogyasztható kiskertet nevelhetünk magunknak. Ebben sokat segít az is, ha emeletes tálat választunk a neveléshez, mivel abban időbeli eltolással is nevelhetjük a különböző fajtájú növényeinket.

Nagyon fontos a növények és magok kiválasztásánál – a vegyszermaradékok elkerülése miatt -, hogy mindig kifejezetten csíráztatásra szánt magokat “vessünk” a csíráztatótálba, melyeket jellemzően leginkább bioboltból lehet beszerezni.

Mi a csíráztatás menete?

Mielőtt elkezdjük a csíráztatási folyamatot, javasolt átválogatni a magokat, hogy csak az egészségeseket tegyük a tálba úgy, hogy kényelmesen elférjenek – gondoljunk arra, hogy ha kibújnak a csírák, legyen elég helyük kicsit növekedni. Ezt követően öntsünk annyi vizet a magokra, hogy ellepje azokat.

Amikor a magok megszívták magukat vízzel, öntsük le a vizet, és ezt ismételjük meg egy nap alatt 2-3 alkalommal, de azt követően már nincs szükség arra, hogy nagyobb mértékű vízben tartsuk a magokat. 

Ha világos, meleg helyen van a csíráztatótálunk, 24-48 óra elteltével megjelennek a csírák, melyeket folyamatos öblítés mellett pár nap alatt fogyasztható vitaminforrássá növeszthetünk.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!