Búvárok szabadították meg a cetcápát a rátekeredett kötéltől – elképesztő videó

Elképesztő élményben volt része egy Mexikóban búvárkodó csoportnak, amelynek tagjai egy hatalmas cetcápával találkoztak. A búvárok ráadásul még az állat életét is megmentették azzal, hogy megszabadították a rátekeredett vastag halászkötéltől. A kötél belemélyedt a cetcápa testébe, mély sebeket ejtett rajta és lehetséges, hogy már évek óta kínozhatta.

Cetcápa

A sebesült cetcápa megérezhette, hogy segíteni szeretnének rajta és nyugodtan viselte ahogy az egyik búvár fölé úszott és levágta róla a kötelet. A csoport egyébként a Revillagigedo-szigeteknél búvárkodott amikor észrevették a lenyűgöző tengeri élőlényt. Ez egy 4 szigetből álló szigetcsoport a Csendes-óceánban, Mexikó Jalisco államának partjaitól 550 km-re, a Kaliforniai-félsziget csúcsától 400 km-re fekszik.

Cetcápa

Cetcápa

Cetcápa

VIDEÓ:

A cetcápa

A cetcápa (Rhincodon typus) a világ legnagyobb jelenleg élő halfaja. A kifejlett állatok átlagos testhossza 6 méter, de előfordulnak ennél jóval nagyobb példányok is, amelyek akár 12 méteresre, vagy még nagyobbra is megnőhetnek. A sekély vizekben planktonnal és garnélaszerű tengeri gerinctelen állatokkal, krillekkel táplálkozik. Hatalmas méretei ellenére mégsem ragadozó, a vízből szűri ki az állati planktont: kitátja a száját, amelyen keresztül befolyik a víz, tele milliónyi apró élőlénnyel. A plankton a szájában marad, a víz pedig a kopoltyúnyílásain keresztül távozik. Az emberre veszélytelen.

Mivel a cetcápa a meleg vizet kedveli, mindegyik trópusi tengerben megtalálható. A bálnacápák minden tavasszal Ausztrália középnyugati partjaihoz vándorolnak el. Az ebben a térségben levő Ningaloo Reef bőséges plankton-ellátást biztosít a cetcápák számára. Jelenleg a veszélyeztetett fajokhoz sorolják be őket, habár Ázsia egyes részein, például Tajvanban és a Fülöp-szigeteken még mindig vadásznak rájuk.

Cetcápa
Forrás: Wikipedia/Schuetze77


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!