Az Egyesült Államokban akarnak letelepedni a Bikini-atoll lakói a klímaváltozás miatt

Menedékkérelmet nyújtottak be az Egyesült Államok hatóságainál a korábban atomkísérleteknek helyt adó, a csendes-óceáni Marshall-szigetek részeként számon tartott Bikini-korallzátony lakói a klímaváltozás súlyos következményei miatt. Nishma Jamore, a Bikini-atoll polgármestere kijelentette, az Amerikai Egyesült Államokban akarnak letelepedni, és Esther Kia’aina amerikai belügyi államtitkár-helyettesnek a Marshall-szigetek fővárosában, Majuróban tett legutóbbi látogatásakor átnyújtotta az erre vonatkozó kérelmet. A Bikini-atoll fennhatósága alatt álló állampolgárok évtizedek óta az ugyancsak a Marshall-szigetekhez tartozó Kili és Ejit szigetén élnek.

Bikini-sziget

Washington az ötvenes években 24 atomkísérletet végzett a korallzátonyon. 1954 márciusában itt végezték el az eddigi legnagyobb erejű amerikai nukleáris robbantást, amely ezerszer pusztítóbb hatásokkal járt, mint a második világháború végén a japán Hirosimára ledobott atombomba. Noha a Bikini-korallzátony lakóit még a kísérletek megkezdése előtt az amerikai hatóságok áttelepítették, a robbantás erős sugárzásnak tette ki a Csendes-óceán nyugati részén fekvő, 55 ezres lakosú Marshall-szigetek lakóit, és mintegy tizenöt japán halász halálát okozta, akik a kísérlet idején a sziget közelében tartózkodtak.

Bikini-sziget

A Fehér Ház eddig több mint 500 millió dollár kárpótlást fizetett a korallzátony egykori lakóinak, akik közül néhányan egészségügyi problémákkal küzdenek. A szigetlakók a Bikini-atollra nem tudnak visszatérni, új lakhelyeiken pedig a felmelegedés következményeivel, az árapály miatti gyakori áradásokkal és pusztító viharokkal küzdenek. A polgármester azt mondta, Kili szigetét 2012 óta gyakorta sújtják áradások, és felidézte azt is, hogy a repülőtér kifutópályája már csak 2,5 méterrel található a tenger felszíne felett. A korallzátony lakói 1980-ban már megpróbáltak elmenekülni az Egyesült Államokba. Akkor azt tervezték, hogy földet vásárolnak Hawaii második legnagyobb szigetén, Mauin, ezt azonban a helyiek meghiúsították.

Bikini-sziget

Bikini-sziget

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!