Az arab világ modern és monumentális építészeti csodái

A kőolaj-kitermelés több közel-keleti arab országot tett gazdaggá az utóbbi évtizedekben. Ezen országok a befolyt dollár milliárdokból óriási infrastrukturális fejlesztéseket folytatnak, és őrült építkezésekbe kezdtek. A Perzsa-öböl partján például egymást érik a mesterséges szigetek, tucatszám épülnek a felhőkarcolók, és soha nem tapasztalt mértéket öltött a luxusra való igény. Nem véletlen, hogy a térségben manapság a modern kor építészeti csodái születnek.

Dzsumeira Pálma

A Dzsumeira Pálma, vagy nemzetközileg ismert nevén Palm Jumeirah egy mesterséges sziget Dubai partjainál. A Perzsa-öböl vizén kialakított, pálmát formázó sziget 2001 és 2007 között épült, munkálataihoz hét millió tonna követ, és kilencven millió köbméter homokot használtak fel. Hossza 12 kilométer lett, átmérője pedig öt kilométer. A Dzsumeira a Pálma-szigeteknek nevezett projekt egyelőre egyetlen lakható darabja; törzsén szállodák és apartmanlakások, levelein luxusvillák épültek, míg a hullámtörőként is szolgáló, félkört formázó földnyelven a világ legjelentősebb hotelláncai vannak jelen.

Dzsumeira Pálma

Burdzs Kalifa

Dubai építészeti nagyravágyását nem csak a partjainál sorakozó mesterséges szigetek, de a központjában álló óriási felhőkarcolók is jól tükrözik, köztük a világ jelenleg legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa. A 160 emeletes, 828 méter magas felhőkarcoló 2010-es átadásakor több mint háromszáz méterrel előzte meg a korábbi világrekordert, a Taipei 101-et. A 124. emeleten kialakított kilátója, éttermei, hotelei és bevásárló központjai miatt a turisták előszeretettel keresik fel. Noha a tervezés és a kivitelezés egésze külföldi irodák által, illetve vendégmunkásokkal zajlott, az épület jelenleg a dubaiak legnagyobb büszkesége.

Burdzs Kalifa

Infinity Tower

Az Infinity Tower, vagy Végtelenség-torony szintén egy Dubaiban álló felhőkarcoló, amely az emirátus más építményeivel ellentétben nem monumentalitásával érdemes a figyelemre, hanem a világon egyedül álló, csavart formájával. A jelenleg építés alatt álló felhőkarcoló érdekessége ugyanis az, hogy a szerkezetben lévő csavar miatt teteje kilencven fokban elfordul a talpazathoz képest. Az Infinity hetvenhat szintes, és 306 méter magas lesz. Dubai egyik legfelkapottabb mesterséges öblében, a Dubai Marinában áll, ahonnan mind a tengerre, mind a városra tökéletes a kilátás, így valószínű a válság ellenére is hamar elkelnek majd a benne árult lakások.

Infinity Tower

Burdzs al-Arab

Az önmagát a világ első hétcsillagos szállodájaként hirdető Burdzs al-Arab Dubaj partjától nem messze, egy apró mesterséges szigeten áll, melyet egy híd köt össze a szárazfölddel. A hotel 1999 óta fogad vendégeket, és neve az elmúlt bő egy évtizedben összeforrt a határtalan luxussal. A vitorlát formázó épület minden négyzetmétere a fényűzést hirdeti; éttermeiben a világ szinte minden gasztronómiai irányzatát megtalálni, lakosztályaiban pedig uralkodóknak járó bánásmódot kap minden vendég. Amellett, hogy a jelenkor arab luxusának jelképe, a Burdzs al-Arab évekig tartott egy konkrét rekordot, méghozzá a világ legmagasabb szállodájának címét, melyet 321 méteres magasságával szerzett meg.

Burdzs al-Arab

Katar Gyöngye

Bár építészetileg Dubai jelenleg az arab világ Rómája, rajta kívül több más arab város is óriási változáson esett át a közelmúltban. Katar például fővárosát, Dohát fejleszti gőzerővel, és a munkálatok része egy mesterséges sziget, a Katar Gyöngye. A dollármilliárdokból készült sziget öbleivel, sétányaival, és épületeivel az európai luxus ízlésvilágát igyekszik magáévá tenni, ami leginkább a Velencére hajazó lagúnáiban, valamint a Francia Riviérát másoló kikötőiben és strandjaiban nyilvánul meg.

Katar Gyöngye

Abrádzs al-Bajt

A muszlimok első számú zarándokhelye, Mekka is óriási fejlesztések alatt áll, a Kába szentélyt rejtő nagymecset szomszédságában például egymás után épülnek a nagyobbnál nagyobb épületek. Ezek közül a közelmúlt legnagyobb beruházása az Abradzs al-Bajt, amely egy óriási épületkomplexum. A komlpexumot hét épület alkotja, köztük egy 601 méteres, mely jelenleg a világ második legmagasabb felhőkarcolója. A zarándokokat váró luxushotelként is szolgáló épület tetején egy, a Big Benénél hatszor nagyobb óra található, melynek minden egyes óralapja negyvenhat méter átmérőjű.

Abrádzs al-Bajt

Durrat al-Bahrein

A Perzsa-öböl egy másik állama, Bahrein sem marad el Dubaj és Katar mögött: a gyöngyhalászatot kőolaj-kitermelésre váltó apró szigetállam egy mesterséges szigetcsoportot épített az öböl vízén, Durrat al-Bahrein néven. A 2004-ben indult beruházás hatmilliárd dollárba került, és méreteit jól mutatja, hogy huszonegy négyzetkilométerrel növelte Bahrein területét. A lakóparkként használt Durraton villák állnak, melyek majd mindegyike saját partszakasszal bír.

Durrat al-Bahrein


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!