A vizsgálatok megerősítették, hogy valóban II. Miklós cár maradványait exhumálták

Az orosz ortodox egyház kérésére elvégzett újabb DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy valóban II. Miklós maradványait exhumálták a közelmúltban Szentpéterváron – közölte szerdán az orosz vizsgálóbizottság közleményében. II. Miklós cárnak és feleségének, Alekszandrának a cári fővárosban, Szentpéterváron eltemetett maradványait a cári család halálának körülményeiről újraindított vizsgálat keretében exhumálták. A cár és felesége alsó állkapcsából, valamit II. Miklós nyakcsigolyájából vettek DNS-mintát. “A minták azonosak a II. Miklós (utolsó) ingéről vett mintákkal, amely véres lett a cári család kivégzésekor” – olvasható a bizottság közleményében. “A vizsgálatok ismételten megerősítik, hogy a maradványok hitelesek” – hangsúlyozta a közlemény. A bizottság ennek ellenére folytatja a vizsgálatot. A szakértők további genetikai teszteket végeznek, hogy összehasonlítsák II. Miklós maradványait apja, a szintén Szentpéterváron eltemetett III. Sándor DNS-ével, hogy “végső és nagyon megbízható” következtetésre juthassanak.

miklos-car

A II. Miklós és családja meggyilkolása ügyében folytatott vizsgálatot szeptemberben kezdték újra az ortodox egyház kérésére, amely sokáig kétségeit hangoztatta a maradványok hitelességét illetően. “Az egyház minden rendelkezésre álló információt tanulmányoz, és megfelelő időben meghozza a döntést” – közölte Vszevolod Csaplin, az orosz ortodox egyház szóvivője.

“A vizsgálat még nem ért véget. Várjuk valamennyi teszt eredményét, és minden szakértő véleményét meghallgatjuk” – mondta German Lukjanov, a Romanov-család ügyvédje. A cári család meggyilkolása ügyében 1993-ban indult eljárást 2009-ben zárták le különösebb eredmény nélkül. Egy orosz bíróság 2010-ben törvényellenesnek minősítette a vizsgálat berekesztését. Alekszej cárevics és egyik nővére, Marija maradványait 2007-ben fedezték fel nem messze attól a helytől, ahol a cári családot 1918. július 17-re virradó éjjel a bolsevikok parancsára kivégezték. A Romanov-család többi tagjának egy jekatyerinburgi tömegsírból 1991-ben kiemelt maradványait 1998-ban azonosították hivatalosan. Az ortodox egyház a család összes tagját vértanúként szentté avatta, több családtagot ünnepélyes szertartáson a szentpétervári Péter-Pál erőd székesegyházában, a cári család temetkezési helyén helyeztek végső nyugalomra.

romanov


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!