A világ egyik legszebb tórendszere – Plitvicei-tavak

Kevesebb, mint 300 km-re a magyar határtól található a horvátországi Plitvicei Nemzeti Park. Ezt a fantasztikus tórendszert mindenképpen látni kell mindenkinek, aki szeret a természeti szépségekben gyönyörködni. A Plitvicei-tavak (horvátul Plitvička jezera) Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül. A tavak Karlovactól 75 km-re fekszenek. A Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatainak találkozásánál több folyócska fut össze, melyek északról déli irányba robogva egységes tórendszert hoztak létre.

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze. A tavak felszíne összesen 2 km2. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területe eléri a 200 km2-t (20 000 hektár), amelyből több mint 15 000 hektár erdős terület. A vizek felszíne 215 hektárt tesz ki.

Lépcsőzetes tavak

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park különlegessége, hogy a 16 nagyobb tó felszíne különböző magasságokban van, és ennek következtében alakult ki a megannyi vízesés. A vizet több patak itt összeérő vize biztosítja. A tórendszer egy erdőkkel és hegyekkel övezett gyönyörű völgyben található, ami minden ide látogatót elkápráztat szépségével.

Évszakok

A tórendszer minden évszakban gyönyörű: tavasszal az éledő természet, nyáron a kellemes hűvöset biztosító, csupa zöld hatás a felülmúlhatatlan. Ősszel a természet színeiben gyönyörködhetünk, míg télen a befagyott vízesések és az ember nagyságú jégcsapok nyújtanak páratlan látványt az idelátogatóknak.

Plitvicei tavak

Élővilág

A Plitvicei Nemzeti Park nem csapán a páratlan látványról híres, de nagyon sok védett, ritka állatfaj is megtalálható itt: ilyen például a medve, a vidra, a fülesbagoly vagy a farkas.  Emellett a park több mint 300 féle lepke és 160-nál is több madárfaj otthona. Orchideák közül 55 különböző fajt tartanak itt számon.

Plitvicei tavak

Barlangok

A megkapó látvány a föld alatt is folytatódik. A karsztos vidéken a víz által kioldott mészkőbarlangokból többet is megcsodálhatunk a nemzeti park területén.  A legismertebbek és egyben legnagyobbak a Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang. Érdemes mindegyiket meglátogatni, ha időnk engedi!

Plitvicei tavak

Változatos programok

Aki tehát legalább egy napra szakít időt erre a csodálatos területre, az biztosan nem fogja megbánni. A környékbeli hegyek túraútvonalai a túrázóknak, a tavak az élővilág és a természeti szerelmeseinek, míg az egész egyben a tartalmas kikapcsolódásra, nem utolsó sorban pedig a szépségre vágyók számára ideális választás.

Plitvicei tavak

Plitvicei tavak

CNN

A CNN utazási rovatának felmérése alapján a világon a 3. legszebb vízesés a horvátországi Plitvicei-tavak területén található. Olyanok előzik meg, mint a Niagara a kanadai-amerikai határon, illetve hawaii Hanakapiai vízesés. Valószínűleg még nem volt olyan látogató, aki ne lett volna megelégedve, sőt elkápráztatva a látványtól.

Plitvicei tavak

Plitvicei tavak

UNESCO

A Plitvicei-tavakat felölelő Plitvicei Nemzeti Park 1979. óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, természeti értékek kategóriában. A tórendszer csodás látványával, és a ritka élővilágával vívta ki magának ezt az elismerést.  A Plitvicei Nemzeti Park nem véletlenül egyben az elsőként létrehozott nemzeti park is Horvátországban.

Plitvicei tavak

Plitvicei tavak

Plitvicei tavak


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!