A véltnél hosszabb időt tölthettek a tojásban a dinoszauruszok

A korábban feltételezettnél jóval hosszabb lehetett egyes dinoszauruszok költési ideje: a fejlődő állatok akár 3-6 hónapig is a tojásban maradhattak. Ezeknek a dinoszauruszoknak a kelési ideje így inkább a hüllőkére hasonlíthatott, mint a madarakéra. A szakértők feltételezése szerint mindez szerepet játszhatott az őslények 65 millió évvel ezelőtti tömeges kihalásában, hiszen a hosszú fejlődési időszak befolyásolhatta képességüket, hogy a madarak és emlősök populációjához hasonlóan újra megerősödjenek. Eddig azt feltételezték, hogy éppúgy rövid ideig fejlődtek a tojásokban, mint ma élő rokonaik, a madarak, amelyeknek költési ideje 11-85 nap. A hüllők hasonló méretű tojásaiban jóval hosszabb ideig fejlődnek az utódok.

dino-tojas

Forrás: Wikipedia/Ballista

Gregory Erickson, a Tallahassee-ben lévő Floridai Állami Egyetem kutatója és munkatársai két dinoszauruszfaj megkövesedett embrióit vizsgálta modern módszerekkel, CT-szkennerekkel és nagy felbontású mikroszkópokkal. Eközben elsősorban az úgynevezett Ebner-vonalakra, a fogak fejlődése során keletkező lerakódási vonalakra koncentráltak.

dinoForrás: AMNH/M. Ellison

“Olyanok, mint az évgyűrűk, de naponta keletkeznek. Ezáltal egyértelműen megszámolhatjuk őket, hogy lássuk, milyen hosszan fejlődött a dinoszaurusz” – mondta Erikson. Eszerint a vizsgált, kifejlődve disznóméretű Protoceratops embriója három hónapos volt. A 194 grammos, megkövesedett tojást a Góbi-sivatagban találták. A Hypacrosaurus utódának kora viszont már elérte a hat hónapot. A kacsacsőrű dinoszaurusz négy kilogrammos tojására a kanadai Albertában bukkantak rá kutatók.

dino-2A kutatók elsősorban az úgynevezett Ebner-vonalakra, a fogak fejlődése során keletkező lerakódási vonalakra koncentráltak (Forrás: Gregory Erickson)

“Ez a munka jó példa rá, hogyan alkalmazhatóak újszerű technikák és új ötletek egy régi probléma megoldására” – mondta Mark Norell, az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársa, a témában a Proceedings tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője. A szakértők kifejtették: csak azt sajnálják, hogy nem állt rendelkezésükre összehasonlításként egy a madarakra jobban hasonlító dinoszaurusz embriója.

A dinoszauruszok fejlődéséről a fiatalkoruktól a kifejlettségig tartó időszakból sok információ áll a kutatók rendelkezésére, a tojásban eltöltött időről azonban, amely nagy jelentőségű a fejlődés szempontjából, viszonylag keveset tudni. A jó állapotban megmaradt dinoszaurusztojások ugyanis nagyon ritkák.

MTI, phys.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!