A kőhal – az egyik legerősebb mérgű hal a világon

A kőhal (Synanceia verrucosa) szinte láthatatlan, tökéletes mimikrivel rendelkezik, hiszen teljesen beleolvad abba sziklás környezetbe ahol él. A kőhalak a parttól néhány lépésnyire élnek, Ausztrália partvonalának kétharmadán megtalálhatóak. Ausztráliában évente átlagosan 30 kőhal szúrást jegyeznek fel.

Kőhal

Kőhal

A kőhal félelmetes fegyvere a hátán lévő tüskesor, melyet felmereszt. Ezek a tüskék még a strandpapucsot is könnyen átszúrják. A kőhal tűhegyes tüskéiből rendkívül erős mérget bocsát ki. Ez az izom- és idegméreg azonnali fájdalmat, duzzanatot, lázat, hányást és bénulást okoz. Ha valakit megszúr egy kőhal, annak sürgősen orvosi ellátásra van szüksége. A legtöbb esetben ellenanyag beadására van szükség. Megfelelő orvosi ellátás nélkül a kőhal szúrása légzési elégtelenséget és szívpanaszokat okoz.

Kőhal

Kőhal

Kőhal

Kőhal

Kőhal

Az őslakosok a kőhalat „nohu”-nak, azaz várakozónak nevezik. A tökéletesen álcázott hal órákig vár mozdulatlanul a homokban, hogy egy kis hal vagy rák felé ússzon. Amikor a zsákmány a közelébe ér, erős vákuumot hoz létre a szájában, és a másodperc töredéke alatt elnyeli áldozatát.

Kőhal

Kőhal

Kőhal

Kőhal

Kőhal


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!