27 évig volt éber kómában egy emírségekbeli nő, mielőtt visszanyerte öntudatát

Közel 3 évtized után nyerte vissza öntudatát egy egyesült arab emírségekbeli nő, akinek történetéről a The National napilap számolt be nemrég. Munira Abdulla 1991-ben szenvedett autóbalesetet, amikor négyéves fiával hazafelé tartott. Autójuk, amit a nő sógora vezetett, busszal ütközött: a fia megúszta néhány horzsolással, de az akkor 32 éves Abdulla agya annyira megsérült, hogy az orvosok azt feltételezték, soha nem tér újra magához.

A car crash in 1991 left Munira Abdulla in a coma but her son never lost hope that one day, she would wake up.

Közzétette: The National – 2019. április 21., vasárnap

 

A nő tavaly nyerte vissza öntudatát egy német klinikán, ahol Dubai és London után kezelték. “Egyetlen beteg sem ébred fel a kómából csak úgy 27 év után” – közölte az eset tisztázása kapcsán a Spiegel Online hírportállal Friedemann Müller, a németországi Bad Aiblingben lévő klinika orvosa. Az elmúlt évben ő kezelte a nőt, aki évtizedeken át volt az éber kóma állapotában. A német kezelőorvos szerint az eset nagyon ritka, de nem egyedülálló.

Friedmann Müller elmondta, hogy a nő állapotát nem szabad összekeverni a kómával. Abdulla “minimális tudatállapotban”, egyfajta éber kómában volt, képes volt kinyitni a szemét, fájdalmat érzett ugyan, de reagálni nem tudott.

Eine Frau soll nach 27 Jahren aus dem Koma erwacht sein. Ein Wunder? Der behandelnde Arzt klärt auf:

Közzétette: SPIEGEL ONLINE – 2019. április 24., szerda

 

A kórházakban szondán keresztül etették és fizioterápiát alkalmaztak, hogy elejét vegyék izmai elsorvadásának, de nem volt jele annak, hogy a nő valaha is magához tér. 2017-ben a Crown Prince Court, Abu Dhabi kormányzati szerve felajánlotta a családnak, hogy az asszonyt Németországba helyezzék át további kezelések céljából. Ott több műtéten is átesett az elgyengült karjai és lábai miatt.

Németországban az orvosok holisztikus megközelítést alkalmaztak kezelésében: izomműködését erősítették, megváltoztatták az epilepsziára adott gyógyszerét, fizioterápiát alkalmaztak, lehetővé téve, hogy kerekesszéken elhagyhassa szobáját, hogy még több inger érhesse, hallhassa például a madarak énekét. A terápia hatására fokozatosan kezdett állapota javulni, képes volt kinyitni a száját, majd egy idő után már képes volt kimondani fia nevét, üdvözölni az orvosokat, sőt idézni a Koránból.

„A beteg fizikális és mentális állapota jelentősen javult. Most már képes tudatosan kommunikálni környezetével” – mondta az orvos, hangsúlyozva, hogy „az eset igen ritka, de nem egyedülálló”. Emlékeztetett arra, hogy Nyugat-Virginiában egy beteg 20 év után kezdett el beszélni.

Müller hangoztatta, hogy Abdulla esete reményt nyújt hasonló helyzetben lévő betegeknek, de nem garantálható a javulás akkor, ha az illető oxigénhiányból eredő agysérülést szenvedett.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!