10 cég, amely uralja a világ élelmiszerpiacát

A világ élelmiszerpiacát hatalmas mérete ellenére néhány nagyvállalat tartja ellenőrzése alatt. A legbefolyásosabb cégekről az Oxfam International készített egy infografikát, amire olyan szereplők kerülhettek fel, akiknek az üzletpolitikája jelentős hatással van az élelmiszerellátásra, a táplálkozási szokásokra és természetesen a környezetünkre.

Bármit is tegyünk a bevásárlókosarába, az valószínűleg az élelmiszeripart uraló tíz cég egyikének terméke. Maroknyi cég kezében van az általunk ismert márkák többsége, és habár a grafika jellemzően az amerikai szupermarketek kínálatára igaz, meglepő mennyire hasonló a helyzet hazánkban. A világ leghatalmasabb élelmiszer-ipari vállalatainak terméki ugyanis a világon mindenhol jelen vannak.

legnagyobb-cegek-infografika-small

A lista az Associated British Foods brit céggel indul (21 milliárd dolláros árbevétel, 112 ezer munkavállaló), a cégé például a Twinings teamárka. A következő helyen a Coca-Cola található (46 milliárd dolláros árbevétel, 130 ezer dolgozó), a vállalaté a világ egyik legértékesebb márkája. A következő helyen a francia Danone-csoport található, 29 milliárdos árbevétellel és 104 ezer munkavállalóval. A vállalatcsoport közlése szerint ők a világ legnagyobb frisstejtermék-árusai, a Danone emellett a világon az egyik legnagyobb tápszer-, illetve ásványvíz-árusító is. – írja a HVG

A General Mills (17 milliárdos árbevétel, 43 ezer alkalmazott) olyan ismert amerikai márkák tulajdonosa, mint a Betty Crocker, a Cheerios, vagy a Green Giant. A listán a következő a Kellogg, 14 milliárdos árbevétellel és 30 ezer alkalmazottal. A cég mintegy 1600 terméket készít és több mint 180 országban értekesítik ezeket az árukat. A Mars 33 milliárdos árbevétellel rendelkezik, a cégnek 60 ezer alkalmazottja van, a csokoládék mellett ugyanakkor a vállalathoz tartozik az Uncle Ben’s, de a Wrigley márka is. A Mondelez Internationalé (35 milliárdos árbevétel, 107 ezer alkalmazott) a Cadbury márka, vagy például az Oreo is. A svájci Nestlé (103 milliárd dolláros árbevétel, 333 ezer alkalmazott világszerte) már kilóg a legnagyobbak közül is, hiszen ez a cég volt a legnagyobb árbevételű vállalat tavaly, emellett a cég rendkívül sokfajta élelmiszert állít elő a csokoládétól kezdve a bébiételen át a teáig, vagy a kávéig.

A listára még a Pepsi is felfért (66 milliárdos árbevétel, 274 ezer alkalmazott), az üdítőital-szegmens mellett más egyéb márkák, például snackek tulajdonosa is a vállalat. Utolsóként pedig az Unilever található a listán (68 milliárd dolláros árbevétel, 174 ezer alkalmazott), a brit-holland élelmiszer-ipari céghez – a vállalat testápolási és tisztítószereket is gyárt – olyan márkák tartoznak ide, mint a Lipton, vagy a Hellmann’s majonéz.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!