Világcsúcs helyett világra szóló tragédia

A Discovery Channel lenyűgöző utazásra hívja a nézőket április végén. A SerpaVilágrekordra tör a Mount Everesten egy nepáli serpa. című dokumentumfilmMagyar rendező rövidfilmje nyert az amerikai dokumentumfilm-fesztiválon. bemutatja a Mount EverestMár 3700 fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. en dolgozó serpák életét, és azt a két évvel ezelőtti tragédiát, amely örökre megváltoztatta a hegymászásOxigénpalack nélkül hódította meg Klein Dávid a 8156 méter magas Manaszlut. történetét. A lebilincselő filmet a világpremierrel egy időben tekinthetik meg a magyar nézők.

Serpa

A világ legmagasabb hegycsúcsa mára hegymászók16 éve eltűnt hegymászók holttestét találták meg egy olvadó gleccserben a Himaláján. százait vonzza minden évben. Az elmúlt évtized folyamán teljes iparág épült a turistákra, és ebben nagy szerepet játszik ez a nepáli népcsoport, a serpák, akik mindennél jobban ismerik, tisztelik és szeretik az általuk Csomolungmának (jelentése: a Föld istenasszonya) nevezett Mount Everestet.

A Discovery Channel dokumentumfilmje bemutatja közösségük ismeretlen világát, méghozzá abban a sérülékeny pillanatban, amikor életük a tragédia következtében teljesen megváltozott. Megismerhetjük a katasztrófát követően haraggal és bánattal vegyes érzéseiket, ahogy a tragédiát átélik.

Serpa

A 2014. április 18-ai tragédia

A Mount EverestVilágrekordra tör a Mount Everesten egy nepáli serpa. eddigi egyik legnagyobb tragédiájában egy lavinaMár 3700 fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. pusztításakor tizenhat serpa vesztette életét. A 14 millió tonna súlyú jégAz álmok jégkönyvtárát építik meg a Bajkál-tónál. a Khumbu-jégesésben éppen munkájukat végző, védtelen emberekre zúdult. A tragédia a kora reggeli órákban történt, amikor a nepáli hegyi vezetők elindultak, hogy rögzítsék a köteleket a később őket követő hegymászóÖt napon belül másodszor mászta meg a Mount Everestet egy világhírű hegymászó. k számára. A területet, ahol a hógörgeteg lecsapott, “pattogatottkukorica-földnek” (popcorn field) nevezik, amely nem sokkal a 2-es tábor alatt, mintegy 6400 méter magasságban található.

Serpa

Serpa

A tragédiát követően drasztikusan megváltozott a Mount Everesten szolgálatot teljesítő serpákról alkotott vélemény. Az első, 1953-as csúcshódítás óta sokat változott a világ legmagasabb hegyA világ legveszélyesebb gyalogos túrája a Sárga-hegyen . ének megmászása. Mikor a többségében nyugatról érkező mászók a hegy lábához, az alaptáborba megérkeznek, rögtön nekiláthatnak, hogy valóra váltsák álmukat és meghódítsák a csúcsot, mert a serpák, nem egyszer életük kockáztatásával már mindent előkészítettek számukra.

A hatalmas jéglavinát követően az Everest körül kialakult hegymászó iparág sokat változott, a tragédia több serpának és családjának életében is fordulópontot jelentett. Sokan rokonaikat, legjobb barátaikat veszítették el a hatalmas jégomlásban. Pénzkereseti forrásként nem hagyhatják abba a hegyen való munkát, de át kellett értékelniük a feladataikat.

Serpa

Serpa

A filmLélegzetelállító előzetes vezeti fel a hortobágyi vadlovak rejtett életét bemutató filmet. rendezője, Jennifer Peedom és csapata 2014-ben eredetileg azért indult el forgatni a hegyekbe, hogy a legendás Phurba Tashi világrekordVilágrekordra tör a Mount Everesten egy nepáli serpa. -kísérletét rögzítsék: a gyakorlott serpa huszonkettedik alakommal indult meghódítani a csúcsot. A Discovery Channel forgatócsoportja is a Mount Everesten tartózkodott, ők Joby Ogwyn bázisugrás-kísérletének felvételére készültek akkor, amikor a hegymászó világ egyik legnagyobb tragédiája történt. Az eredetileg a rekordkísérletet bemutató film így vált a mentési és helyreállítási munkálatok dokumentációjává.

A Serpa című film számos jelölés mellett 2015-ben a London Film Festival és 2016-ban az Ausztál Filmkritikusok díját is elnyerte. Az érdeklődők a világpremierrel egy időben tekinthetik meg a dokumentumfilmet, amely új szemszögből mutatja meg a Mount Everest mászására épülő iparágat valamint megmutatja a KínaA világ leghosszabb és legnagyobb 3 dimenziós utcai festménye. és NepálOxigénpalack nélkül hódította meg Klein Dávid a 8156 méter magas Manaszlut. határvonal22 különleges határvonal. át alkotó Mount Everest legszebb és a legveszélyesebb oldalát is. A ritkán látott képek mellett a serpák kultúráját is megmutatja, valamint azt, számukra a CsomolungmaMár 3700 fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. többet jelent, mint egy újabb, meghódításra váró csúcs.

Serpa

Serpa

Serpa

VIDEÓ:

A Serpa világpremierje április 24-én, vasárnap 19:00-kor látható a Discovery Channel műsorán!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!