Szupernóvát fedezett fel egy 10 éves kínai kisfiú

Valószínűleg szupernóvát fedezett fel egy kelet-kínai tízéves amatőr csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. ász kisfiú – számolt be a kínai média. Az általános iskolás Liao Csia-ming olyan program keretében vizsgálta át rendszeresen a világegyetemAz univerzum legkorábbi csillagainak jeleit észlelték. egyes részeiről online közzétett fekete-fehér képeket, amely a lakosságot vonja be a tudományos munkába. Így bukkant a csillagra. A fotókat az észak-nyugati Hszincsiangban található Hszingming csillagvizsgáló tette közzé és a hírek szerint sokan átvizsgálták már őket, mire az Anhuj tartományi Hofej város kisiskolása “kiszúrta” a többinél szerinte fényesebb pontot. A felfedezésElképesztő felfedezés - eddig ismeretlen erőt találtak magyar fizikusok. éhez nagy reményeket fűző diák arra panaszkodott, hogy a város, ahol él, nem alkalmas a csillagok megfigyelésére, de mint mondta, szereti nézegetni az égboltról készült fényképeket, és az a vágya, hogy egy napon csillagot nevezzenek el róla.

szupernovaSzupernóvaEgy haldokló csillag utolsó robbanását ábrázolja egy 6 ezer éves himalájai kőkarcolat. (Forrás: wikipedia)

A szóban forgó programnak köszönhetően a múlt hónaptól kezdve eddig több mint 8 ezer fotót vizsgált meg alaposan, nyári szünidejének szinte valamennyi estéjét ennek szentelte. A Hszinming obszervatóriumEgy ausztrál bozótosban megtalált helyszín lehet a világ legrégebbi csillagvizsgálója. alapítója, Kaj Hszing a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, Liao nagy valószínűséggel egy szupernóvára bukkant, amely a számítások szerint 220 millió fényévre található a Földtől. A kérdésben a Nemzetközi Csillagászati Unióé (IAU) a végső szó, amely többek közt színképelemzéssel fogja megvizsgálni a már rendelkezésére bocsátott bizonyítékokat.

A csillagok végső nagy robbanásának, vagyis egy a szupernóvának a felfedezése, azonosítása többnyire számítógépek segítségével történik, több ezernek találták meg így a nyomát. Az eddigi legfiatalabb felfedező szintén egy tízéves kisfiú, Nathan Gray volt, akinek szupernóvája a Földtől 600 millió fényév távolságra lehetett. A szenzációt 2013-ban Kanadában jelentette be, a felvételeket édesapja, az új-skóciai Abbey Ridge Obszervatórium (ARO) vezetője készítette. Korábban a 14 esztendős amerikai Kathryn Aurora Gray volt a legifjabb szupernóva-felfedező, aki a Fehér Házban személyesen is találkozhatott Barack Obama elnökkel, valamint Neil ArmstrongElárverezik a Neil Armstrong által begyűjtött holdport. , Bill Anders, Viktor Gorbakto és Jim Lovel űrhajósokkal.

Szupernóva (Forrás: wikipedia)

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!