Szumátrai tigris érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Párt kapott a Nyíregyházi Állatparkban élő szumátrai tigrisŐssejtekkel kezelték a Szegedi Vadaspark szibériai tigrisét. hím. A nőstény a nemzetközi fajmegmentési tenyészprogram keretében érkezett Hollandiából. Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője kifejtette, az egy éve Nyíregyházán élő, ötéves hímtől, Giorától, valamint a kétéves holland, Lara névre keresztelt nősténytől azt várják, hogy népes családot alapítanak a Sóstói-erdőIndulnak a szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban. ben lévő állatkertben. Összeszoktatásukat az érkezés napján megkezdték, a szakemberek szerint nemigen lesz gond vele, mivel az állatok az őket egymástól elválasztó kifutói rácson keresztül “már egymáshoz dörgölőznek”.

Szumátrai tigris
MTI Fotó: Balázs Attila

A macskafélék családjának ragadozóÚgy harapott a kardfogú, mint egy házimacska. i közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Ugyanakkor egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, amelyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Kilenc alfaja közül három, a baliBali varázslatos világa. , a kaszpi és a jávai tigris mára teljesen kihalt, és a többi, a szibériai, a bengáli, az indiai, a dél-kínai, a maláj és a szumátrai tigrisMegölte gondozóját egy szumátrai tigris az egyik lengyel állatkertben. is veszélyben van.

A szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) a ma élő legkisebbEh'haeusl - világ legkisebb szállodája. és legdélebbre élő tigrisfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetBali varázslatos világa. ének alacsonyan fekvő területein, illetve hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadászik, zsákmánya főként a közepes termetű növényevő állatok közül kerül ki. A faj természetes élőhelyeinek elpusztítása és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett állatok közé. Fél évtizeddel ezelőtt, az 1970-es években a szabadon élő szumátrai tigrisekTigrisekkel él együtt egy brazil család. számát ezer körülire tették, 1996-ban viszont a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából már csak 250-re becsülte egyedszámukat. A fajmegmentési programnak köszönhetően jelenleg mintegy 400 példány él szabadon, míg a világ állatkertjeiben háromszázat tartanak nyilván.

Szumátrai tigris
MTI Fotó: Balázs Attila

A Nyíregyházi ÁllatparkPerzsa párduc érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. nagymacskagyűjteménye páratlan Európában, hiszen csak tigrisből négy alfaj látható ott. A ritkaA borneói törpeelefántok. és különlegesen csíkos macskák közül a szibériai, a fehér színű bengáli, és a maláj tigris már párban él a nyírségi állatkertben, remélhetőleg szaporodik majd az összeálló szumátrai kettős is.

Szumátrai tigris
MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!