Szumátrai tigris érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Párt kapott a Nyíregyházi Állatparkban élő szumátrai tigrisTíz érdekes tény a kihalás szélére került nagymacskákról. hím. A nőstény a nemzetközi fajmegmentési tenyészprogram keretében érkezett Hollandiából. Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője kifejtette, az egy éve Nyíregyházán élő, ötéves hímtől, Giorától, valamint a kétéves holland, Lara névre keresztelt nősténytől azt várják, hogy népes családot alapítanak a Sóstói-erdőIndulnak a szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban. ben lévő állatkertben. Összeszoktatásukat az érkezés napján megkezdték, a szakemberek szerint nemigen lesz gond vele, mivel az állatok az őket egymástól elválasztó kifutói rácson keresztül “már egymáshoz dörgölőznek”.

Szumátrai tigris
MTI Fotó: Balázs Attila

A macskafélék családjának ragadozóÚgy harapott a kardfogú, mint egy házimacska. i közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Ugyanakkor egyike azoknak a veszélyeztetettKondorkeselyűk költöztek a Nyíregyházi Állatparkba. állatfajoknak, amelyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Kilenc alfaja közül három, a baliBali varázslatos világa. , a kaszpi és a jávai tigris mára teljesen kihalt, és a többi, a szibériai, a bengáli, az indiai, a dél-kínai, a maláj és a szumátrai tigrisMegölte gondozóját egy szumátrai tigris az egyik lengyel állatkertben. is veszélyben van.

A szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) a ma élő legkisebbEh'haeusl - világ legkisebb szállodája. és legdélebbre élő tigrisfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetTeljesen elárasztotta a tenger a Holland-szigetet. ének alacsonyan fekvő területein, illetve hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadászik, zsákmánya főként a közepes termetű növényevő állatokA nagytestű növényevő állatok 60 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. közül kerül ki. A faj természetes élőhelyeinek elpusztítása és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett állatok közé. Fél évtizeddel ezelőtt, az 1970-es években a szabadon élő szumátrai tigrisekTigrisekkel él együtt egy brazil család. számát ezer körülire tették, 1996-ban viszont a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából már csak 250-re becsülte egyedszámukat. A fajmegmentési programnak köszönhetően jelenleg mintegy 400 példány él szabadon, míg a világ állatkertjeiben háromszázat tartanak nyilván.

Szumátrai tigris
MTI Fotó: Balázs Attila

A Nyíregyházi ÁllatparkKondorkeselyűk költöztek a Nyíregyházi Állatparkba. nagymacskagyűjteménye páratlan Európában, hiszen csak tigrisből négy alfaj látható ott. A ritkaRitka fekete flamingót filmeztek le Cipruson. és különlegesen csíkos macskák közül a szibériai, a fehér színű bengáli, és a maláj tigris már párban él a nyírségi állatkertben, remélhetőleg szaporodik majd az összeálló szumátrai kettős is.

Szumátrai tigris
MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!