Szörnyre emlékeztető, ősi óriásszalamandra maradványait fedezték fel

Egy ősi óriásszalamandra kövületFélelmetes, ősi óriás gyűrűsféregre bukkant egy nemzetközi kutatócsoport. ére bukkantak brit paleontológusok Portugália400 ezer éves emberi koponyatöredéket fedeztek fel Portugáliában. déli részén, a szakemberek szerint egy eddig ismeretlen kétéltű faj maradványait fedezték fel a kiszáradt ősi tóban. “Ez az őshüllő egy szörnyre emlékeztet, amely éppen egy horrorfilmből lépett elő” – mondta Steve Brusatte, az Edinburghi EgyetemPuskázás elleni módszerek a thaiföldi egyetemeken. paleontológusa. “Az állat olyan nagy volt, mint egy kisebb személyautó, és nagy lapos feje volt több száz hegyes foggal az állkapcsában” – magyarázta.

A megtalálási hely után Metoposaurus algarvensis-nek elnevezett kétéltű hosszúsága elérhette a két métert. A krokodilra hasonlító állat tavakban, folyókban élt, és főként halakkal táplálkozott. Az óriásszalamandra a földtörténeti késő triász kor egyik legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. ragadozóAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. ja volt több mint 200 millió évvel ezelőtt, amikor a dinoszauruszok még csak elterjedőben voltak a FöldAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. ön.

Ősi óriásszalamandra

A faj a primitív kétéltűek egy szélesebb fajához tartozott, amely 220-230 millió évvel ezelőtt élt a tengerszint feletti alacsony térségekben. Ebből a kétéltű családból származnak a modern kétéltűek, mint a békák és a gőték. Az Ibériai-félszigeten először bukkantak ilyen kétéltű maradványra, ami azt mutatja, hogy a prehistorikus állat a korábban feltételezettnél jóval elterjedtebb volt a Földön. Hasonló fosszíliákat eddig leginkább Afrikában, Indiában és Észak-Amerikában találtak. A Portugáliában talált koponya- és állkapocsszerkezet azonban különbözik a korábban feltárt ilyen kövületektől, és ezért a szakemberek feltételezik, hogy az óriásszalamandra egy alfajához tartozik. Remélik, hogy további algarvei ásatásokkal még több kövületet találnak, amelyekből többet tudhatnak meg az ősi állatról.

Ősi óriásszalamandra

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!