Szenzációs leletek kerültek elő a római metróvonal építése közben

Fényűző római koriRómai kori hajóroncsokra bukkantak Egyiptom partjainál. lakóházHáromdimenziós nyomtatóval építenek lakóházakat Hollandiában. maradványaira bukkantak mélyen a földEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. alatt Rómában a történelmi belvárost is érintő C-metróvonal építése közben. Az újabb szenzációsSzűznemzéssel jöhettek a világra a Pécsi Állatkert varánuszai. leletet, egy úgynevezett parancsnoki házat az Amba Aradam-Ipponio állomás építési munkálatai során találták, közel ahhoz az ókori laktanyához, amelyet 2016-ban fedeztek fel ugyancsak a földalatti vasút építése közben.

A 300 négyzetméteres, 14 helyiségből álló domust 12 méterrel az utcaszint alatt találták. Francesco Prosperetti, a római műemlékvédelmi felügyelet vezetője szerint a mozaikkal és falfestménnyel gazdagon díszített, fürdővel rendelkező, padlófűtéses házban lakhatott a szomszédos kaszárnya parancsnoka HadrianusKét nap alatt épít fel egy házat Hadrianus, a kőművesrobot. császár idejében. Rossella Rea, Róma régészeti főfelügyelője szerint kivételesFélmillió dollárért cserélhet gazdát a Holdról származó, kivételes meteorit. leletről van szó, mert még soha korábban nem azonosítottak Rómában antik katonai barakkokat, és pláne nem ehhez kapcsolódó parancsnoki házat.

Forrás: Wikimedia Commons/Diliff

Az Amba Aradam-állomás és környéke kezdettől régészeti kincseskamrának számít, tavaly júniusban például a pompejihez hasonló leleteket tártak fel, köztük egy, vélhetően tűz elől menekülő kutyaA legrégebbi kutyaábrázolásra bukkantak régészek Szaúd-Arábiában. csontvázEgy 15 ezer évvel ezelőtt élt mamut csontvázát árverezik el Franciaországban. át. Találtak két termet a császárkor közepéből, ezek elüszkösödött fa mennyezete és berendezése ugyancsak egy tűzvésznek köszönhetően maradt fenn. Fa csak kivételes környezeti vagy éghajlati feltételek közepette őrződik meg, vagy olyan rendkívüli események alkalmával, mint a pompejiFalfestményekkel díszített ókori "gyorsbüfét" fedeztek fel Pompejiben. és a herculaneumi vulkánkatasztrófa, és Rómában még soha korábban nem találtak famennyezetet az ókorból.

Egy ajtó előtt megtalálták az összekunkorodott csontvázát egy kutyának is, amely valószínűleg csapdába esett egy szobában a tűzvész idején. Előkerültek egy kisebb, még nem azonosított állat maradványai is, és feltártak egy szép fekete-fehér mozaikot. A tavalyi Amba Aradam-i leletet az teszi hasonlatossá a pompejihez, hogy a korabeli élet egy meghatározott pillanatát örökíti meg és teszi felidézhetővé – mondta annak idején Francesco Prosperetti.

Rómában részben a régészeti ásatásokkal magyarázzák a máris a világ legdrágább metróberuházásaként elhíresült C-vonal építésének elhúzódását. A Forum Romanumig (Colosseumig) vezető három metróállomás átadását 2021-re ígérik.

Forrás: Stefan Bauer/ferras.at/Wikimedia Commons

A C-metró építése 2007-ben kezdődött, a tervezett harmincból eddig 21 állomást adtak át, a költségek az előirányzott 3 milliárd euróról mostanáig 4,5 milliárd euróra (1418 milliárd forint) emelkedtek. Rossella Rea szerint a gigaprojekt áldás régészeti szempontból, mert a metróépítéshez a szokásosnál sokkal mélyebbre ásnak le, és olyan leletek kerülnek elő, amelyek máskülönben talán örökre rejtve maradnának.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!