Ritka ibériai hiúz tűnt fel Madrid közelében

RitkaHárom évtized után visszatértek az óriáscápák Kalifornia vizeibe. ibériai hiúzMegnégyszereződött az egyik legritkább macskaféle populációja, de még így is kihalás fenyegeti. tűnt fel MadridTöbb mint kétezer birka lepte el a spanyol főváros utcáit. térségében, a veszélyeztetettNepál akciót indít a veszélyeztetett hópárducok megmentésére. macskaféle példányai több mint 40 éve nem fordultak elő a spanyol fővárosBelchite - a lerombolt spanyol szellemváros. közelében – írja az El Pais internetes kiadása. A hím hiúzt Madridtól 50 kilométerre délre észlelték. A Kentaro névre hallgató állat fogságban született Portugáliában, és hét másik hiúzzal együtt a ToledoBeszakadt az út egy autós alatt Amerikában. környéki hegyekben engedték szabadon 2014 novemberében.

iberiai-hiuz

Természetvédők szerint Kentaro azóta mintegy 100 kilométernyi utat tett meg, és átkelt néhány autópályán is. “Nem minden hiúz ilyen kalandvágyó, jobb szeretnek közel maradni a helyhez, ahol születtek” – mondta el a Természetvédelmi Világalap (WWFVeszélyben van Európa legnagyobb temészetvédelmi területe. ) munkatársa, Ramon Perez de Ayala. Hozzátette: az utak, amelyeken Kentaro átkelt, szerencsére kerítéssel voltak körbevéve, így nem gázolták el a ragadozót. A hiúz addig követte a kerítést, amíg nem talált egy hidat, amelyen aztán átkelhetett. Kentaro műholdas nyomkövetővel van ellátva, amely négyóránként ad jelet az állat mozgásáról.

Az ibériai hiúz a világ leginkább veszélyeztetett macskaféléjének számít. A kihalással fenyegetett állatfaj spanyolországi populációja a WWF munkájának köszönhetően 2002 és 2013 között 94-ről 332 példányra nőtt. A szervezet jelenleg azt szeretné elérni, hogy Toledo térségében egy 30-40 példányból álló populáció alakuljon ki 2017-ig.

Ibériai hiúz
Fotó: Wikipedia

A hiúzokra a gépjármű közlekedésKülönleges, vízen áthaladó közúti és vasúti útvonalak. jelenti az egyik legnagyobb veszélyt: 2014-ben legalább 21 példányt gázoltak el a spanyol utakon, egy évvel korábban pedig 14-et. A WWF ezért szeretné elérni, hogy a spanyol tartományi kormányzati szervek különlegesHárom évtized után visszatértek az óriáscápák Kalifornia vizeibe. intézkedésekkel védjék az állatfajt, így például kerítsék el az autóutakat. További megoldás lehet Ramon Perez de Ayala szerint, ha az utak mellől eltüntetik a sűrű aljnövényzetet és bozótot, így a hiúzok időben észlelhetik a gépjárművek reflektorainak fényét.

Ibériai hiúz Fotó: Wikipedia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!