Ritka ibériai hiúz tűnt fel Madrid közelében

RitkaPárban a ritkaságok - csupaszpofájú tamarin érkezett a Szegedi Vadasparkba. ibériai hiúzMegnégyszereződött az egyik legritkább macskaféle populációja, de még így is kihalás fenyegeti. tűnt fel MadridTöbb mint kétezer birka lepte el a spanyol főváros utcáit. térségében, a veszélyeztetettNepál akciót indít a veszélyeztetett hópárducok megmentésére. macskaféle példányai több mint 40 éve nem fordultak elő a spanyol fővárosBelchite - a lerombolt spanyol szellemváros. közelében – írja az El Pais internetes kiadása. A hím hiúzt Madridtól 50 kilométerre délre észlelték. A Kentaro névre hallgató állat fogságban született Portugáliában, és hét másik hiúzzal együtt a ToledoBeszakadt az út egy autós alatt Amerikában. környéki hegyekben engedték szabadon 2014 novemberében.

iberiai-hiuz

Természetvédők szerint Kentaro azóta mintegy 100 kilométernyi utat tett meg, és átkelt néhány autópályán is. “Nem minden hiúz ilyen kalandvágyó, jobb szeretnek közel maradni a helyhez, ahol születtek” – mondta el a Természetvédelmi Világalap (WWFVeszélyben van Európa legnagyobb temészetvédelmi területe. ) munkatársa, Ramon Perez de Ayala. Hozzátette: az utak, amelyeken Kentaro átkelt, szerencsére kerítéssel voltak körbevéve, így nem gázolták el a ragadozót. A hiúz addig követte a kerítést, amíg nem talált egy hidat, amelyen aztán átkelhetett. Kentaro műholdas nyomkövetővel van ellátva, amely négyóránként ad jelet az állat mozgásáról.

Az ibériai hiúz a világ leginkább veszélyeztetett macskaféléjének számít. A kihalással fenyegetett állatfaj spanyolországi populációja a WWF munkájának köszönhetően 2002 és 2013 között 94-ről 332 példányra nőtt. A szervezet jelenleg azt szeretné elérni, hogy Toledo térségében egy 30-40 példányból álló populáció alakuljon ki 2017-ig.

Ibériai hiúz
Fotó: Wikipedia

A hiúzokra a gépjármű közlekedésKülönleges, vízen áthaladó közúti és vasúti útvonalak. jelenti az egyik legnagyobb veszélyt: 2014-ben legalább 21 példányt gázoltak el a spanyol utakon, egy évvel korábban pedig 14-et. A WWF ezért szeretné elérni, hogy a spanyol tartományi kormányzati szervek különleges intézkedésekkel védjék az állatfajt, így például kerítsék el az autóutakat. További megoldás lehet Ramon Perez de Ayala szerint, ha az utak mellől eltüntetik a sűrű aljnövényzetet és bozótot, így a hiúzok időben észlelhetik a gépjárművek reflektorainak fényét.

Ibériai hiúz Fotó: Wikipedia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!