Regenerálódik a víziló-populáció Afrika legrégebbi nemzeti parkjában

Regenerálódásnak indult a kongóLávató a Nyiragongo vulkánban. i VirungaA kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó. Nemzeti ParkTöbb mint ezer orrszarvút ejtettek el orvvadászok a Dél-afrikai Köztársaságban. víziló-populációja, amely az orvvadászatMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. és az állatok élőhelyének fokozatos elvesztése miatt zsugorodott drasztikusan az elmúlt évtizedekben – derült ki a kongói természetvédelmi hivatal (ICCN) és az amerikai Vadvédelmi Társaság (WCS) közös kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. ából.

“A nílusi víziló AfrikaAfrika egyes régióiban a kihalás veszélye fenyegeti az oroszlánokat. egyik jelképes állata, amelyre azonban egyre nagyobb fenyegetést jelent a vadászat és egyéb tényezők” – mondta Deo Kujirakwinja, a WCS kutatója, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Suiform Soundings című hírlevelében közölt tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: “A vízilovakEzek a vízilóbébik bátran indulhatnának a legaranyosabb állat címért. egyre növekvő számára utaló eredmények bíztatóak és azt mutatják, hogy a nagytestű, növényevő emlősök és egyéb fajok megóvására tett erőfeszítések működnek”.

vizilovakFotó: Wikipedia/Paul Maritz

A szakemberek becslései szerint a parkCsodaszép japán virágpark. jelenlegi vízilóállománya mindössze 11 százaléka az eredeti populációnak és 8,2 százaléka az 1970-es évek rekordjának, amikor 30 ezerre becsülték a parkban élő egyedek számát – írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál. A populációnövekedés hátterében az állhat, hogy fokozottabban felügyelik a park folyóGyönyörű helyek a Föld minden tájáról. it, valamint Kongóban és Ugandában is együttműködésbe kezdtek a halászok és a park hatóságai.

vizilovak-2

Az 1970-es években a Virunga Nemzeti ParkÚgy fotózkodnak az őket védelmező vadőrökkel a hegyi gorillák, mintha mi sem lenne természetesebb. adott otthont Afrika legnagyobbSherman tábornok - a legnagyobb térfogatú fa a világon. ismert vízilóElpusztult a világ legöregebb vízilova. populációjának. A vadászat, a fejlesztések és a mezőgazdasági termelés miatt azonban a következő évtizedekben jelentősen megcsappant az állatok száma. A kutatók rámutattak arra is, hogy míg a korábbi számlálások részben a levegőből végzett mérésekre épültek, addig újabban sokkal több földön végzett felmérést készítenek, aminek köszönhetően javulnak az egyedszámra vonatkozó becslések. (A levegőből végzett számlálások során gyakran kimaradtak a tavakban és folyókban alámerült vízilovak.)

vizilovak-5Fotó: Wikipedia

Az akár 3,9 méter hosszúra és 1900 kilogrammosra is megnövő nílusi vízilovak Afrika legnagyobb testű emlősállatai közé tartoznak. Az állatok tavakban, folyókban, patakokban szoktak gyülekezni és akár hat percig is képesek lent maradni a vízA világ legtisztább tavai. alatt. A növényevő és szinte kizárólag éjjel táplálkozó állatok sebezhető fajként szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

vizilovak-4Fotó: unesco.org

Science Daily, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!