Palenque – maja romváros Mexikóban

Cimkék: , , , , ,

Palenque, feltételezett eredeti nevén B’aakal, egy majaChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. romvárosCiudad Perdida - a tayrona indiánok Elveszett városa. MexikóA világ leghosszabb mólója. ban, amely a 7. században vált vallási központtá. Kin Pakal (teljes nevén: K’inich Janaab’ Pakal) király uralkodása (615-683) idején élte virágkorát. 835-ben a városManarola - elbűvölő olasz kisváros. elnéptelenedett és fokozatosan benőtte az őserdő. A város elnéptelenedésére többféle magyarázat született. Kezdetben azt feltételezték, hogy a túlnépesedés és az aszály miatt élelmiszerhiány alakult ki. A pollenek és a talaj vizsgálatából csakugyan az derült ki, hogy hosszú aszályos időszakok követték egymást, de ezek nem voltak annyira súlyosak, hogy a város elhagyását indokolták volna. Újabban az az elfogadott nézet, hogy a paraszti tömegek fellázadtak a papi osztály ellen (a király egyben főpap is volt), mert elfogadhatatlannak tartották azok előjogait és az emberáldozatokat. A terület 1520-ban a Spanyol Birodalom uralma alá került.Az egykor 15 négyzetkilométer területű Palenque romjainak nagy része még ma is feltáratlan.

Palenque

Palenque

Palenque

Kiemelt szerepét az adja, hogy az eddig restaurált szertartási központ: a PalotaA gyönyörű Téli Palota. , a Feliratok temploma, a Kereszt temploma, a Leveles kereszt temploma és a Naptemplom romjai között találtak rá a maja művészetKirakták Michelangelo remekművét 12 ezer Rubik-kockából. eddig feltárt legjelentősebb alkotásaira, és a maja írásbeliség leghosszabbA leghosszabb nevű városok a világon. szövegemlékére. A város és a környező nemzeti parkAnavilhanas Nemzeti Park - a Föld egyik legnagyobb édesvízi szigetvilága. 1987 óta az UNESCOAnavilhanas Nemzeti Park - a Föld egyik legnagyobb édesvízi szigetvilága. kulturális VilágörökségEddig sohasem látott etruszk sírokat nyitnak meg Tarquiniában. ének része. Palenque az őserdő szélén, Chiapas állam első magaslatain fekszik, Ciudad del Carmentől mintegy 130 kilométerre délre. A városon átcsörgedezik a keskeny Otulum folyó. Az ősi város lakói a maja civilizációVulkánkitörés játszhatott szerepet a maja civilizáció bukásában. hoz tartoztak, amely i. sz. 250 körül jelent meg Mexikóban és Közép-Amerikában. Palenque önálló városállam volt. A város igazi nevét nem ismerjük, a Palenque nevet később, a spanyol hódítás idején kapta.

Palenque

Palenque

Palenque

Palenque

Palenque

Palenque

Palenque

Palenque

Forrás:wikipedia.hu

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!