Néhány hét leforgása alatt 1400 földrengést mértek a Yellowstone Nemzeti Parkban

A június 12. óta eltelt hat hétben nagyjából 1400, többségében apró földrengést mértek az Egyesült Államok99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. nyugati vidékén elterülő YellowstoneLetért az ösvényről és beleesett egy forró vizű tóba egy férfi a Yellowstone Nemzeti Parkban. Nemzeti ParkA Yosemite Nemzeti Park. ban. A földmozgássorozatot a Montana délnyugati részén fekvő Hebgen-tó környékén észlelték. Ezt a vidéket 1959-ben rázta meg egy hatalmas erejű földrengésErős földrengés volt az Égei-tengeren. , amely 28 ember halálát okozta. A területet megfigyelő geológusok szerint azonban ilyen erejű rengésre nem kell számítani a közeljövőben – olvasható a New Scientist tudományos hírportálon.

Fotó: Wikimedia Commons/Jim Peaco, National Park Service

“Ekkora erejű földrengést megelőzően általában nincs ilyen rezgéssorozat, ráadásul 1959 óta nem halmozódott fel elég energia a mélyben egy újabb hatalmas földmozgáshoz” – mondta Jacob Lowenstern, a Kaliforniában működő amerikai földtani intézet (USGS) munkatársa, aki a Yellowstone Vulkánmegfigyelő Intézet vezetője is egyben. A szakember szerint nagyjából 200 évre vagy még többre van szükség ennyi energia felhalmozódásához.

Fotó: Wikimedia Commons/Norris Geyser Basin, Yellowstone National Park
Fotó: Wikimedia Commons/GFDL/MatthiasKabel

“Ez egy nagyszabású rengéssorozat, de nem a legnagyobb, amelyet eddig észleltünk a parkban” – jegyezte meg Jamie Farrell, a Utahi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a területen “egészen megszokott” ez a természeti jelenség. A szakember szerint nagyon kicsi az esély arra, hogy a rengések a park felszíne alatt húzódó szupervulkán aktivitására utalnak. “A lényeg, hogy a látogatóknak egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy esetleg vulkánkitörés következik be a Yellowstone Nemzeti Parkban” – húzta alá a szakember. Lowenstern szerint a rengések még várhatóan egy Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. napig folytatódnak.

Fotó: Wikimedia Commons/Brocken Inaglory
Fotó: Wikimedia Commons/Daniel Mayer

A Wyoming, Montana és Idaho területére is kiterjedő Yellowstone Nemzeti ParkSzabadon kóborolhatnak a Yellowstone bölényei. a világ egyik legnagyobb ősi szupervulkánján fekszik. Ezek a képződmények nem rendelkeznek a megszokott heggyel a kráterük körül, így nem is észlelhetők könnyen. A szupervulkánok átlagosan több mint ezer köbkilométer anyagot lövellnek ki egyetlen kitörés során. A Yellowstone földIdén is korábban jött el a túlfogyasztás napja. alatti tűzhányójának legpusztí5 különleges mélyedés a Földön. bb kitörése kétmillió évvel ezelőtt volt. A kitörés nyomán Észak-AmerikaAz Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. mintegy felét beterítette a hamu és a prehisztorikus állatok egészen a mai Nebraskáig terjedő területen elpusztultak.

Fotó: Wikimedia Commons/Mav
Fotó: Wikimedia Commons/Scott Catron

New Scientist, mti, nps.gov


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!