Néhány hét leforgása alatt 1400 földrengést mértek a Yellowstone Nemzeti Parkban

A június 12. óta eltelt hat hétben nagyjából 1400, többségében apró földrengést mértek az Egyesült ÁllamokVilágítótornyokat bocsátanak áruba az Egyesült Államokban. nyugati vidékén elterülő YellowstoneLetért az ösvényről és beleesett egy forró vizű tóba egy férfi a Yellowstone Nemzeti Parkban. Nemzeti ParkNagy jelentőségű természetvédelmi törvényt fogadtak el Chilében. ban. A földmozgássorozatot a Montana délnyugati részén fekvő Hebgen-tó környékén észlelték. Ezt a vidéket 1959-ben rázta meg egy hatalmas erejű földrengésErős földrengés volt az Égei-tengeren. , amely 28 ember halálát okozta. A területet megfigyelő geológusok szerint azonban ilyen erejű rengésre nem kell számítani a közeljövőben – olvasható a New Scientist tudományos hírportálon.

Fotó: Wikimedia Commons/Jim Peaco, National Park Service

“Ekkora erejű földrengést megelőzően általában nincs ilyen rezgéssorozat, ráadásul 1959 óta nem halmozódott fel elég energia a mélyben egy újabb hatalmas földmozgáshoz” – mondta Jacob Lowenstern, a Kaliforniában működő amerikai földtani intézet (USGS) munkatársa, aki a Yellowstone Vulkánmegfigyelő Intézet vezetője is egyben. A szakember szerint nagyjából 200 évre vagy még többre van szükség ennyi energia felhalmozódásához.

Fotó: Wikimedia Commons/Norris Geyser Basin, Yellowstone National Park
Fotó: Wikimedia Commons/GFDL/MatthiasKabel

“Ez egy nagyszabású rengéssorozat, de nem a legnagyobb, amelyet eddig észleltünk a parkban” – jegyezte meg Jamie Farrell, a Utahi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a területen “egészen megszokott” ez a természeti jelenség. A szakember szerint nagyon kicsi az esély arra, hogy a rengések a park felszíne alatt húzódó szupervulkánMegoldották a szupervulkánok egyik nagy rejtélyét. aktivitására utalnak. “A lényeg, hogy a látogatóknak egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy esetleg vulkánkitörésAz ókori vulkánkitörés elől menekülő kisfiú csontvázát találták meg Pompejiben. következik be a Yellowstone Nemzeti Parkban” – húzta alá a szakember. Lowenstern szerint a rengések még várhatóan egy Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napig folytatódnak.

Fotó: Wikimedia Commons/Brocken Inaglory
Fotó: Wikimedia Commons/Daniel Mayer

A Wyoming, Montana és Idaho területére is kiterjedő Yellowstone Nemzeti ParkSzabadon kóborolhatnak a Yellowstone bölényei. a világ egyik legnagyobb ősi szupervulkánján fekszik. Ezek a képződmények nem rendelkeznek a megszokott heggyel a kráterük körül, így nem is észlelhetők könnyen. A szupervulkánok átlagosan több mint ezer köbkilométer anyagot lövellnek ki egyetlen kitörésMegoldották a szupervulkánok egyik nagy rejtélyét. során. A Yellowstone föld alatti tűzhányóMegoldották a szupervulkánok egyik nagy rejtélyét. jának legpusztíMérgező hulladékkal szennyezett a kristálytisztának hitt Genfi-tó vize. bb kitörése kétmillió évvel ezelőtt volt. A kitörés nyomán Észak-AmerikaKét centimétert süllyedt Houston a Harvey hurrikán miatt. mintegy felét beterítette a hamu és a prehisztorikus állatok egészen a mai Nebraskáig terjedő területen elpusztultak.

Fotó: Wikimedia Commons/Mav
Fotó: Wikimedia Commons/Scott Catron

New Scientist, mti, nps.gov


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!