Megtalálták a második világháborúban elsüllyesztett legendás hadihajó roncsait

Hetvenkét évvel eltűnése után megtalálták a második világháború végén elsüllyedtMegtalálták a több mint száz éve eltűnt ausztrál tengeralattjárót. USS Indianapolis amerikai hadihajó roncsait a Fülöp-szigetekÉvente több mint 835 millió dollárt érő áradásvédelmet biztosítanak a hawaii korallzátonyok. közelében, a Csendes-óceán mélyén – számolt be róla a BBC News. A USS Indianapolis hadihajót a japánok süllyesztették el a Csendes-óceánon. A hajót 1945. július 30-án Guam és Leyte között érte a japánMűanyaghulladék miatt pusztult el több állat a "szarvasok városában". tengeralattjáró torpedótalálata, amikor egy titkos küldetésből tért vissza, aminek során a háborúA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. nak véget vető, Hirosimánál bevetett atombomba részeit szállította egy amerikai katonai bázisra, a Tinian-szigetre.

Forrás: Wikimedia Commons/National Archives and Records Administration

Az amerikai tengerA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. észet történelme során ekkor szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget egyetlen támadásban. A fedélzeten tartózkodó 1196 fős legénységből mintegy 800-an élték túl a katasztrófát. A hajóról azonban nem fogtak semmiféle vészjelzést, ezért mire egy őrjárat véletlenül rábukkant a mentőmellényben sodródó túlélőkre a cápáktól hemzsegő vízben, már csak 316 embert tudtak kimenteni.

Forrás: Wikimedia Commons/U.S. Navy
Forrás: Wikimedia Commons/ U.S. Navy

A hadihajó roncsai 5,5 km mélyen fekszenek, a Csendes-óceán fenekén. A civil csoport által végzett kutatást a Microsoft társalapíIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. ja, Paul AllenHíres japán csatahajó roncsait találták meg a Sibuyan-tengerben 1000 méter mélyen. vezette. Mivel a hajó mindössze 12 perc alatt elsüllyedt és vészjelzést sem fogtak róla, hosszú ideig rejtélyMegtalálták a több mint száz éve eltűnt ausztrál tengeralattjárót. maradt, hogy pontosan hol merült a hullámsírba. Allen és kutatócsoportja augusztus 18-án bukkant rá a roncsokra. A hely meghatározásában egy új kutatás volt segítségükre, amely meghatározta, hol tartózkodott a támadást megelőző estén a USS Indianapolis.

Forrás: Navigea Ltd

Allen a Petrel nevű különleges, kutatásra tervezett, 13 fős legénységű hajóval kutatta fel a hadihajó roncsait. A kutatócsoport egy tengeri forgatásra alkalmas távirányított kamerával készített képeket a roncsról, ezeken látható a USS Indianapolis felirat is. Allen szerint a második világháborúA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. ban fontos szerepet játszó hajó megtalálásával méltóként róhatják le tiszteletüket az egykori legénység és családtagjaik előtt. A kutatócsoport közleményében hangsúlyozta, hogy a hadihajó továbbra is az amerikai haditengerészetElpusztultak az ukrán haditengerészet katonai célokra kiképzett delfinjei. tulajdona, a továbbiakban háborús emléknek minősül. Az egykori túlélőkKimentették a moszuli állatkert két életben maradt állatát. közöl még huszonketten vannak életben. Szóvivőjük elmondta: mindegyikük várta a napot, amikor a hadihajót megtalálják.

Forrás: Navigea Ltd

A USS Indianapolis történetét több dokumentumfilm és játékfilm is feldolgozta, legutóbb a Nicolas Cage főszereplésével forgatott A bátrak háborúja, de Steven Spielberg is felidézte a történteket a Cápa című filmjében, amelyben egy kitalált szereplő, mint túlélő mesél a hadihajó elsüllyedéséről.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!