Megfejtették a földönkívülinek hitt chilei minimúmia titkát

Megfejtették a sokak által földAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. önkívülinek hitt chilei minimúmia titkát: több hétig tartó intenzív DNS-vizsgálatok során kiderítették, hogy egy csonttorzulásban szenvedett, nőnemű emberi magzaté a bizarr, hosszúkás koponyájú, nagy szemlyukú, mumifikáA ló magzat fejlődése. dott, mindössze 15 centiméteres csontvázEgy orrszarvú és egy tengeri vidra keverékére hasonlított az ősi négylábú bálna. . A chilei Atacama-sivatag"Szó szerint ledöbbentünk" – ez történne, ha napelemmel borítanák be a Szaharát. egy távoli vidékén 2003-ban talált leletFontos anatómiai információkat hordoz a 180 millió éves gerecsei őskrokodil. nagy érdeklődést keltett.

Forrás: Wikimedia Commons/ESO

A megtalálási helye után Atának elnevezett apró lény állíRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. lagos földönkívüli származásáról dokumentumfilmet is forgattak. Nyilvánvaló, hogy a vélhetően koraszülötten világra jött kis ember több genetikai mutációtól szenvedett, amelyek különböző koponya- és csonttorzulást okoztak – közölték a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i intézménye és a StanfordA rák minden nyomát elpusztította egerekben egy új kezelési mód. Egyetem kutatói a Genome Research című szaklapban megjelent tanulmányukban. Sok génmutációról ismert, hogy szerepet játszik a kis termet kialakulásában, a gerincferdülésben és az izmok és csontok torzulásában.

Forrás: Dr. Emery Smith

Más mutációkról tudni lehet, hogy lehetséges kiváltói betegségeknek, de korábban nem tudták összefüggésbe hozni őket ilyen fejlődési zavarokkal. CsimpánzokA csimpánzok és a bonobók számos gesztusa ugyanazt jelenti. és rhesusmajmok genomjával való összehasonlítás után a szakértők megállapították, hogy Ata ember volt. Geográfiai elemzések szerint azt is kikövetkeztették, hogy chilei eredetű, a leolvasott X- és Y-kromoszómák alapján pedig nőnemű. Már az első vizsgálatok során szokatlanSzokatlan dolgok, amivel csak Dubaiban találkozhatunk. dolgokat tapasztaltak a kutatók: a kicsiny csontváznak a szokásos 12 helyett csak 10 bordapárja van. Ralph Lachman csontszakértő azt is megállapította röntgenfelvételek segítségével, hogy Ata térdlemezei meglepő módon olyanok, mint egy 6-7 éves gyerekRoona Begum - a legnagyobb fejű kislány. é. Ata azonban nem élhetett ilyen sokáig ennyire szokatlan deformációkkal.

Forrás: Bhattacharya S et al. 2018

A kutatók szerint a minimúmia magzat volt, és olyan ritkaFontos anatómiai információkat hordoz a 180 millió éves gerecsei őskrokodil. betegségben szenvedett, amelynek hatására idő előtt öregedtek a csontjai. Mindezek megállapítása úgy vált lehetővé, hogy a tudósok Ata bordáiból érintetlen örökítőanyagot tudtak kivonni és szekvenálni. Ez alapján kiderült, hogy Ata az elmúlt 500 évben születhetett, és a sivatagi környezetnek köszönhetően maradt meg ilyen jó állapotban a csontváza.

Forrás: Dr. Emery Smith

“Ez nagyszerű példája annak, hogyan segít régi leletek szekvenálása modern minták elemzésében” – emelték ki a kutatók, akik szerint az eredmény rávilágít arra, hogy a bizonyos betegségek okai utáni kutatásA hosszú élet kevésbé írható a gének számlájára, mint azt eddig vélték. során nem csak egyes mutációkra kell összpontosítani. Ata számos torzulásaira keresik a magyarázatot a kutatók.

“Csak találgatni tudunk, de a testet La Noriában, az Atacama-sivatag egyik elhagyatott városVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. ában találták, ahol nitrátot bányásztak. Ez valószínűleg szerepet játszhatott a születésA ló magzat fejlődése. előtti DNS-károsodásban” – emelték ki.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!