Megérkezett Csehországba az amerikai szuperlézer

Megérkezett Prágába az amerikai szuperlézerrendszer, amely a cseh fővárosOne World Trade Center lesz New York legmagasabb felhőkarcolója. melletti Dolní Břežany településen, az ELI (Extreme Light Infrastructure) Beamlines nemzetközi tudományos központban fog működni. Összeszerelése és üzembe helyezése több mint egy évig fog tartani.

Forrás: eli-beams.eu

Az L3 munkanevű szuperlézerrendszer a legnagyobbSzudd - a legnagyobb mocsár a világon. lesz a világon, elsősorban az alapkutatást és részben az űrkutatást fogja szolgálni – közölte Bedrich Rus cseh fizikus, a projekt egyik megálmodója és tervezője újságírókkal a szállítmány átvételekor. A tudományos központ berendezéseivel a világon elsőként lesz lehetőség extrém fizikai jelenségek kutatásA mohácsi csata által érintett település maradványait találták meg. ára, szimulálni tudják majd többek között a csillagok és a bolygóKőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. k belsejében végbemenő folyamatokat, de élő sejtek belső szerkezetét is vizsgálhatják. A szuperlézerrendszert az amerikai Livermore-laboratóriumokban gyártották, s a munkába cseh szakemberek is bekapcsolódtak. A rendszer értéke mintegy 51,4 millió amerikai dollár (14 milliárd forint).

Forrás: eli-beams.eu

A Dolní Břežany-i tudományos központ építése 2012 októberében kezdődött. Petr Necas akkori miniszterelnök az alapkőletételkor hangsúlyozta, hogy ez lesz CsehországTeljes műszívet kapott egy cseh férfi. legnagyobb és legjelentősebb tudományos létesítménye. A várakozások szerint a világ legnagyobb teljesítményű lézere a jövőben új felfedezéseket tehet lehetővé elsősorban az egészségügyben, az optikában, az asztrofizikában, valamint új anyagokat tesztelhet. Az ELI szuperlézerközpont építését döntően az Európai Unió finanszírozza. A tervezett költségek megközelítik 7 milliárd koronát (76 milliárd forint). A nemzetközi kutatóközpont további elemei Magyarországon és Romániában fognak működni.

MTI, ELI Beamlines


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!