Matakó született a Szegedi Vadasparkban

Déli háromöves tatuMatakó kölyök született a Fővárosi Állatkertben. (Tolypeutes tricinctus), más néven matakó született a Szegedi Vadasparkban, a különlegesMatakó kölyök született a Fővárosi Állatkertben. állattal sétái során a látogatók is találkozhatnak – közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel. A Tisza-parti város állatkertjében 2011 óta nevelnek összegömbölyödve leginkább egy páncélozott labdára vagy rücskös sárgadinnyére hasonlító emlősöket. A tatufélék egy ősi, dél-amerikai emlőscsoportba, a vendégízületesek közé tartoznak, így a hasonlóan különösEgy különös kinézetű aprócska állat - a kis páncélos egér. megjelenésű, és a Szegedi Vadasparkban is látható sörényes hangyászok, valamint a kétujjú lajhárok rokonai. A korábban Szegeden felcseperedett matakóMatakó kölyök született a Fővárosi Állatkertben. k más európai állatkertekbe kerültek.

A gondozók úgy döntöttek, hogy a legutóbb, tavaly októberben született tatut hozzászoktatják az emberi jelenléthez, hogy ne gömbölyödjön össze védekezésképpen, amikor megfogják. Az ifjú matakó kifejezetten bátor lett az emberekSokkoló képek drogfüggőkről - Az emberi roncsokat gyártó Metamfetamin. közelében, sőt örömmel fedez fel minden újdonságot. Sétái során a látogatók is találkozhatnak vele.

Matakó született a Szegedi VadasparkbanFotó: zooszeged.hu/Endrédi Lajos

A 35-45 centiméter hosszú, 2-3 kilogrammos matakó jellegzetessége, hogy termetes, hegyes karmain jár. Kifejezetten mókás látvány nyújt, ahogy szedi a lábait, mintha egy rajzfilmÉletre kelt rajzfilmfigurák. szereplője lenne. A tatukat védő bőrcsont-páncél az övezettségének köszönhetően kevésbé merev, mint a teknősökHétszáz, csempészektől lefoglalt görög teknőst juttatnak vissza eredeti élőhelyükre. é. A háromöves tatuk tudnak a legzártabban összegömbölyödni veszély esetén, egy résnyi helyet sem hagyva a ragadozóknak, vagy éppen az állatorvosnak, aki megvizsgálná őket.

A matakó Dél-AmerikaVégigsöpörhet a Zika-vírus az amerikai kontinensen. ArgentínaEgy különös kinézetű aprócska állat - a kis páncélos egér. , Bolívia, BrazíliaVégigsöpörhet a Zika-vírus az amerikai kontinensen. és ParaguaySzemétből teremtés - Paraguay-i szeméttelep tehetségei. – száraz trópusi füves szavannáin él, mocsaras területek, száraz erdőIndulnak a szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban. k mentén. Bár még gyakorinak számítanak, az élőhelyvesztés és a vadászat következtében a létszámuk folyamatosan csökken a természetes élőhelyükön. Elsősorban rovarokkal, azon belül is hangyákkal és termeszekkel táplálkozik, így Szegeden a hangyászok különleges takarmányán él. Főként kiváló szaglása vezérli a zsákmány felkutatásában.

Matakó született a Szegedi VadasparkbanFotó: zooszeged.hu/Endrédi Lajos


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!