Jegesmedvék érkeztek a Fővárosi Állatkertbe

Bemutatkozott a Fővárosi Állat- és Növénykert két új jegesmedvéje, Belij és Szerij, akik a moszkvai állatkertből érkeztek Budapestre. A két másféléves medveVödörbe szorult medvét mentettek meg Amerikában. a róluk készült felvételek tanúsága szerint nagyon jól érzi magát új otthonában, különösen a tágas medencét kedvelik, s órákat képesek azzal tölteni, hogy önfeledten ugrálnak a habok közé. Időnként egymást lökik be, vagy pedig szinkronban ugranak.

A Fővárosi Állat- és Növénykert a múltban komoly eredményeket ért el a jegesmedvék tartásában és szaporításában. Már az 1930-as években – vagyis világviszonylatban is az elsők között – sikerült a faj eredményes szaporítása, az azóta eltelt idők során pedig 39 jegesmedvebocsImádnivaló jegesmedvebocs az internetezők új kedvence. született Budapesten.

jegesmedvek-4Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

A közelmúltban viszont néhány évig nélkülöznie kellett a jegesmedvéket a budapesti közönségnek. Jegesmedvék helyett átmenetileg barnamedvéket tartottak az intézményben. Ehhez persze tudni kell, hogy néhány év múlva a kifutó jelentős rekonstrukciónak néz elébe, így nem volt még érdemes belefogni egy fiatal tenyészállatokból álló új jegesmedveSzívszorító felvétel: a kamera előtt halt éhen a jegesmedve. állomány kialakításába. Most sem ez történik, hiszen az új budapesti jegesmedvék fiatal hímek, egészen pontos két testvér. Elhelyezésükkel az európai tenyészprogramot segíti ki a Fővárosi ÁllatkertPárt kapott a Fővárosi Állatkert magányos manulja. , amelynek nemcsak tenyészpárokról kell gondoskodnia, hanem a mindenkori tenyészállatGazdára talált a 10 kilós óriáscica. -gazdálkodásról is. Ennek része az apaállat-utánpótlás is.

A Budapestre került fiatal jegesmedvék egy olyan, a tenyészprogramban ugyancsak részt vevő állatkertben születtek, ahol életkoruk miatt már nem lehetett gondoskodni további elhelyezésükről, tenyészállatnak azonban még fiatalok, tehát végleges pár mellé sem kerülhetnek még. A fajmegmentő tenyészprogramnak így az apaállat-gazdálkodásban szüksége volt egy olyan állatkertre, ahol néhány évre fogadni tudják a két fiatal hím állatot.

jegesmedvek-3MTI fotó: Kovács Attila

Az állatkert jegesmedve-férőhelyéről érdemes tudni, hogy az eredeti, 1912-ben épült sarkvidéki panoráma kifutóit és belső tereit, 2006-ban jelentősen korszerűsítették. A jegesmedvék férőhelyének nagysága akkor a korábbi háromszorosára nőtt, s az eredeti „mártózó” helyett egy 350 millió literes új medencét is kaptak. Ezt a férőhelyet a jövőben még tovább fejlesztik, ugyanis az oroszlánfókák a Pannon Parkban kapnának új helyet, s az így felszabaduló területtel még tovább bővíthetik a jegesmedvék kifutóját. Várhatóan épp akkor jutnak majd idáig a fejlesztésekben, amikor a most érkezett jegesmedvék elérik a tenyészérett kort, s továbbutaznak a tenyészprogram más állatkertjeibe, ahol már jövendőbelijük fogja várni őket. Ezután teljesen újjávarázsolják a budapesti jegesmedve-komplexumot is, utána pedig egy tenyészpár, esetleg egy hímből és két nőstényből álló trió tartására fognak vállalkozni, ugyancsak a tenyészprogram keretein belül.

MTI fotó: Kovács Attila

Forrás: zoobudapest.com, Fővárosi Állat- és Növénykert/Facebook 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!