Hazánkból is megfigyelhető lesz a Merkúr-átvonulás

Május 9-én, hétfőn lesz megfigyelhető a MerkúrRitka égi jelenséget figyelhetünk meg délután. -átvonulás, az év egyik legjobban várt csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászati eseménye kora délutántól napnyugtáig Magyarországon. A Merkúr 88 napÚjabb hatalmas napkitörést észleltek. alatt megkerüli a Napot, így időről időre – nagyjából négyhavonként – lekörözi a Földet. A bolygó pályája azonban nem esik egy síkba a FöldBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. ével, azzal 7 fokos szöget zár be. Így a Merkúr rendszerint a Nap korongja fölött vagy az alatt látszik elhaladni, csak ritkán kerül pontosan a Nap és a Föld közé a keringés során.

merkurMerkúr (Forrás: NASAA NASA bemutatta a Mars-misszióra készülő űrhajósokat. )

Ilyenkor viszont a Merkúr korongja tulajdonképpen parányi napfogyatkozást hoz létre, amire évszázadonként 10-15 alkalommal kerül sor. Mivel a jelenség csak nappal látszik, egy adott földrajzi helyről az átvonulások nagyjából fele figyelhető meg kedvező Napállásnál. A Merkúr látszó ármérője nagyon kicsi, ezért szabad szemmel nem vehető észre.

merkur-atvonulas-2A Merkúr átvonulás(Forrás: ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. /NASA/SOHO)

A TIT Uránia Csillagvizsgáló hétfőn, derült idő esetén 13 és 17 óra között várja az érdeklődőket. A távcsöves bemutató során a napkorong előtt elhaladó Merkúron kívül az aktuálisan látható napfoltokat, valamint 3D-s csillagászati filmeket is bemutatnak. A csillagászati eseményRitka égi jelenséget figyelhetünk meg délután. megfigyelését távcsővel, és a hozzá való, biztonságos, kifejezetten a Nap megfigyeléséhez gyártott fénycsökkentő eszköz alkalmazásával lehet végezni. Azok, akik nem rendelkeznek a Nap megfigyelésére alkalmas távcsővel, ne kísérletezzenek házilag barkácsolt berendezésekkel, hiszen saját szemAz állatok különböző látásmódjai az ember látásával összehasonlítva [Videó]. ük épségét kockáztatják.

merkur-atvonulasForrás: ESA/NASA

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!