Hamarosan Kínában is függőleges erdő fog zöldellni

Már épül Ázsia első “függőleges erdeje” a kínai Nanking városMegnyílt a nagyközönség előtt a világ legmagasabb tv-tornya. ában. A Stefano Boeri olasz építész által tervezett felhőkarcolóÜvegcsúszda nyílik egy Los Angeles-i felhőkarcoló tetején. k igazán különlegesBeváltotta a hozzá fűzött reményeket a milánói Függőleges Erdő. látványt fognak nyújtani, ráadásul csökkentik majd a légszennyezettséget a nyüzsgő nagyvárosban, ahol már hosszú évek óta nagy gondot okoz a szmogHetekig küzdöttek azért Pekingben, hogy a katonai parádé idejére eltűnjön a szmog. . Jiangsu tartomány főváros1050 méter magas felhőkarcolót terveznek Azerbajdzsánban. ában egy 107 méteres és 199 méter magas toronyházat építenek fel: míg előbbiben a Hyatt hotelKülönleges szállodák a világ minden tájáról. fog helyet kapni, addig a magasabb épületben irodák, valamint egy múzeumKét éven belül megnyílik a megújult Szépművészeti Múzeum. és egy építészeti iskolaAhol még az iskolapadról is saját maguk gondoskodnak. lesz. A Nanking Tornyokon (Nanjing Towers) 1100 fa és 2500 bokor fog zöldellni.

Függőleges erdő

Függőleges erdő

Függőleges erdő

Függőleges erdő

Az első Függőleges Erdő (Bosco VerticaleBeváltotta a hozzá fűzött reményeket a milánói Függőleges Erdő. ) MilánóBeváltotta a hozzá fűzött reményeket a milánói Függőleges Erdő. ban épült fel Stefano Boeri tervei alapján. A lenyűgöző toronyházak abszolút beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A Bosco Verticale fái ugyanis hozzájárulnak az olasz nagyváros erdőEgy évszázadra lesz szükség a leégett szibériai erdők regenerálódásához. sítéséhez, a környezetEgy tisztább jövő: 2014-től évi 10 ezer elektromos autó jöhet és ingyenes lesz az "üzemanyag" is. regenerálódásához és a városi biodiverzitáshoz, csökkentik a légszennyezettséget és növelik a páratartalmat is. A dús növényzet megszűri a szálló port, védi a lakókat a zajszennyezéstől és hűsíti a lakásokat nyári kánikula idején, ezáltal csökkenti az energiafogyasztást is. Milánó zöld ikertornyaira 490 közepes, és több mint 250 kisebb méretű fát ültettek, emellett 5000 bokor és 11 000 évelő növény borítja a teraszokat. A Bosco Verticale megtervezésénél a legtöbb időt a fák és növények fajtáinak kiválasztása jelentette, a botanikusoknak közel két évükbe telt, amíg megtervezték a megfelelő flórát.

fuggoleges-erdo-6

fuggoleges-erdo-3

fuggoleges-erdo-1

Nemcsak Nanking városában, hanem svájci LausanneSvájcban épülhet fel a következő függőleges erdő. -ban is hasonló toronyházMűalkotás, majd törmelékkupac lesz a toronyházból. magasodhat majd. A Lausanne városába tervezett épületben luxusapartmanok, boltok, irodák valamint egy edzőterem és egy tetőétterem is lesz. A 117 méter magas épület teraszain a tervek szerint több mint 100 örökzöld cédrust fognak elültetni, illetve 6000 bokor és több mint 10 000 évelő növény zöldell majd az épületen, melyet a “La Tour des Cedres” vagyis a Cédrusok tornya néven emlegetnek.

Függőleges erdő

Függőleges erdő

Forrás: Stefano Boeri Architetti/Facebookstefanoboeriarchitetti.net


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!