Először találtak szökött fekete lyukat

Egy távoli galaxis1,5 milliárd pixeles fotón az Androméda-köd. központjából kilökött, szupernagy tömegű feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukat talált az amerikai űrkutatási hivatal (NASAPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. ), a jelenséget gravitációs hullámokÉvtizedekig tartó kutatás után végre bizonyítékot találtak az Einstein által 100 éve megjósolt gravitációs hullámok létezésére. ereje okozhatta. Bár több helyen sejtették “elszökött” fekete lyukakIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. jelenlétét, eddig egyetlen létét sem sikerült bizonyítani. A csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászok szerint a NASA Hubble1,5 milliárd pixeles fotón az Androméda-köd. -teleszkópja által észlelt eset nagyon erőteljes.

A szupernagy tömegű fekete lyukak általában galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. központjában helyezkednek el, de az újonnan felfedezett fekete lyukElőször észlelték Európában az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. , amelynek tömege a NapÚjabb hatalmas napkitörést észleltek. egymilliárdszorosa, a neki otthont adó galaxis magjá5 különleges mélyedés a Földön. l távoli régióban található. A 3C186 nevet viselő galaxis a Földtől nyolcmilliárd fényévnyi távolságra van.

fekete-lyukForrás: NASA, ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. , and M. Chiaberge (STScI and JHU)

“A kutatók becslése szerint százmillió egyidejűleg robbanó szupernóvaElőször észleltek szupernóvát alig pár órával a robbanás után. erejének megfelelő erőre lehetett szükség a fekete lyukÓriási lyukak Guatemalában a város közepén. kilökéséhez” – olvasható a NASA közleményében. A legvalószínűbbnek tűnő magyarázat erre a nagy erőre az lehet, hogy a lökést olyan gravitációs hullámok eredményezték, amelyeket két nagyon nagy tömegű fekete lyuk összeolvadása idézett elő a galaxis központjában.

A tudósok kalkulációi szerint a fekete lyuk már 35 ezer fényévnyi utat tett meg a galaxis magjától, ami több mint a Nap és a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. központja közti távolság. Útját 7,5 millió kilométer/órás sebességgel folytatja. Ezzel a sebességgel a fekete lyuk három perc alatt jutna el a Földről a Holdra. Ez elég gyors ahhoz, hogy húszmillió év alatt kikerüljön otthont adó galaxisából, hogy azután az univerzumban bolyongjon örökkön örökké. Az eredményeket a szakértők az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban mutatják be március 30-án.

NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!