Először találtak szökött fekete lyukat

Egy távoli galaxis1,5 milliárd pixeles fotón az Androméda-köd. központjából kilökött, szupernagy tömegű fekete lyukat talált az amerikai űrkutatási hivatal (NASALélegzetelállító videót adott ki a NASA. ), a jelenséget gravitációs hullámokÉvtizedekig tartó kutatás után végre bizonyítékot találtak az Einstein által 100 éve megjósolt gravitációs hullámok létezésére. ereje okozhatta. Bár több helyen sejtették “elszökött” fekete lyukakGyorsabban nőnek a fekete lyukak. jelenlétét, eddig egyetlen létét sem sikerült bizonyítani. A csillagElőször észleltek szupernóvát alig pár órával a robbanás után. ászok szerint a NASA Hubble1,5 milliárd pixeles fotón az Androméda-köd. -teleszkópja által észlelt eset nagyon erőteljes.

A szupernagy tömegű fekete lyukak általában galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. központjában helyezkednek el, de az újonnan felfedezett fekete lyukÚj ablak nyílt a világegyetemre - újra észlelték az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. , amelynek tömege a NapAz év eddigi legnagyobb napkitörése. egymilliárdszorosa, a neki otthont adó galaxis magjá5 különleges mélyedés a Földön. l távoli régióban található. A 3C186 nevet viselő galaxis a Földtől nyolcmilliárd fényévnyi távolságra van.

fekete-lyukForrás: NASA, ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. , and M. Chiaberge (STScI and JHU)

“A kutatók becslése szerint százmillió egyidejűleg robbanó szupernóvaElőször észleltek szupernóvát alig pár órával a robbanás után. erejének megfelelő erőre lehetett szükség a fekete lyukÓriási lyukak Guatemalában a város közepén. kilökéséhez” – olvasható a NASA közleményében. A legvalószínűbbnek tűnő magyarázat erre a nagy erőre az lehet, hogy a lökést olyan gravitációs hullámok eredményezték, amelyeket két nagyon nagy tömegű fekete lyuk összeolvadása idézett elő a galaxis központjában.

A tudósok kalkulációi szerint a fekete lyuk már 35 ezer fényévnyi utat tett meg a galaxis magjától, ami több mint a Nap és a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. központja közti távolság. Útját 7,5 millió kilométer/órás sebességgel folytatja. Ezzel a sebességgel a fekete lyuk három perc alatt jutna el a Földről a Holdra. Ez elég gyors ahhoz, hogy húszmillió év alatt kikerüljön otthont adó galaxisából, hogy azután az univerzumban bolyongjon örökkön örökké. Az eredményeket a szakértők az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban mutatják be március 30-án.

NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!