Először fedeztek fel tökéletes bőrlenyomattal fedett dinoszaurusz lábnyomokat

Tökéletes bőrlenyomattal fedett dinoszauruszSziklafalba ágyazva találták meg egy gigászi titanoszaurusz csontvázát Tanzániában. lábnyomokra bukkant a dél-koreai Csindzsu városa közelében a helyi egyetem kutatója, először találtak a világon ilyen leletet. Paleontológusok általában dinoszaurusz csontok és lábnyomok megtalálásáról adnak hírt, a puha szövetek, mint az izmok vagy a bőr maradványai nagyon ritkák és általában nem jó állapotban őrződnek meg. Az eddig megtalált dinoszaurusz lábnyomokA dinoszauruszok táncparkettje – 65 millió éves dinoszaurusz lábnyomok Bolíviában. mint egy százalékán találtak bőrmaradványokat.

Kim Kjong Szo, a Csindzsu Egyetem Ph.D hallgatója, a páratlan leletMagyarország területén élhetett az óriáspandák őse. megtalálója koreai, kínai és amerikai kutatókkal írt közös tanulmányban számolt be a felfedezésről a Nature tudományos lapcsoporthoz tartozó Scientific Reports című folyóiratban.

Forrás:

“Ezek a valaha talált első lábnyomok, amelyeken a bőrlenyomat az összes lábnyomHatalmas húsevő dinoszaurusz lábnyomára bukkantak Afrikában. teljes felületét fedi” – idézte Martin Lockleyt, a Denveri Egyetem professzorát az Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kréta időszakból származó lábnyomok, amelyeket a legkisebb ismert theropoda, a minisauripus hagyta hátra, mintegy két és fél centiméter hosszúak. Egy olyan lelőhelyen bukkantak rájuk, ahol már korábban is találtak minisauripus nyomokat, de most először bőrlenyomattal.

“A lábnyomokat finomszemcsés iszap nagyon vékony rétegében hagyta a dinoszaurusz. Amikor a feketerigó nagyságú dinoszaurusz rálépett erre a ragadós felületre, lába bőrének struktúrájaÓriási mélytengeri ráját találtak Florida partjainál. tökéletesen lemásolódott” – magyarázta Lockely.

A dinoszaurusz bőrének struktúrája olyan mint egy jól szőtt szöveté, és nagyon hasonlatos azokhoz a ritkaFontos anatómiai információkat hordoz a 180 millió éves gerecsei őskrokodil. mumifikálódott bőrmaradványokhoz, amelyek Kínában talált tollas madarakAranyos fotósorozat egymáshoz bújó madarakról. lábán láthatóak. A kínai madarak lábának alakja azonban különbözik a koreai dinoszauruszétól.

Cikkajánló: A világ legnagyobb dinoszaurusza mellett még a T. rex is törpének tűnik


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!