Csodálatos élővilágot találtak az Antarktisz jege alatt

3

Ausztrál tudósok egy távirányítású búvárrobottal merültek alá az AntarktiszHatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt. jeges vizébe, hogy megmutassák a világnak, milyen színes és változatos az élet a másfél méter vastag jégHatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt. alatt. Az így készült felvételek csodaszép tengeralatti világot mutatnak. Színes és sokféle az élővilág, szivacsokat, tengeri pókokat, sünöket, tengeri uborkákat, tengeri csillagokat is megörökítettek a kamerával.

1

Glenn Johnstone, az Ausztrál Antarktiszi Osztály biológusa kifejtette, hogy ezek a vízi élőlények az év összes napján -1,5 °C-ban fürdenek, miközben 10 hónapig 1,5 méter vastag jégtakaró borítja a vízfelszínt, ám ennek pont az a lényege, hogy védelmet nyújt a tomboló viharokkal szemben és stabil környezetet, élőhelyet biztosít, így virágozhat a biológiai sokféleség.

A tudósok csak most kezdik megérteni az itteni diverzitást és összetettséget, az Ausztrál Antarktisz Program célja is pont az, hogy vizsgálja, milyen hatással van rá az óceáni savasodás és a növekvő széndioxid kibocsátás.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!