Beleszólnak fiaik párválasztásába a bonobó anyák

A bonobó anyák erőteljesen segítik fiaikat a párválasztásban egy új kutatásA macskák képesek megkülönböztetni az emberek által kimondott szavakat. szerint. A magas rangú nőstények arra használják pozíciójukat, hogy biztosítsák fiaik számára a szaporodás lehetőségét. A lányok ellenben nem kapnak ilyen a támogatás – olvasható a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányban.

Forrás: Martin Surbeck

“Meglepődtünk, hogy az anyáknak erős, közvetlen befolyásuk van arra, hány unokájuk lesz” – mondta Martin Surbeck, a lipcsei Max Planck EvolúcióA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. s Antropológiai Intézet majomkutatója. A szakértő kollégáival a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő bonobókat és Tanzánia, UgandaAz utóbbi 25 év legpusztítóbb sáskajárása van Afrikában. és Elefántcsontpart csimpánzait vizsgálta.

Munkájuk során kiderült, hogy bár mindkét majomfajnál megpróbálnak az anyák segíteni fiaiknak a partnerválasztásban, mivel a csimpánzcsoportokban a hímek a hangadók, az anyák erőfeszítései ott nem kifejezetten sikeresek.

Forrás: Wikimedia Commons/Christina Bergey 

Surbeck elmondása szerint a magas rangú bonobó anyák egyfajta “társadalmi útlevélként” közreműködnek. “Ha egy nőstény nagyon attraktív, akkor az anyák közel kerülnek hozzá, szorosan a nyomukban pedig ott van a fiuk” – fejtette ki. Ha egy anya elveszíti a csoporton belüli rangját, az kihat a fiára is, aki ezáltal kevésbé sikeressé válhat a párkeresésben.

Feltűnő jelenség, hogy az anyák csak a fiaikat segítik ilyen módon. A bonobó lányok nem kapnak anyai segítséget a párkeresésben. Ennek lehetséges oka Surbeck szerint az, hogy a hímek a csoportban anyjukkal maradnak, míg a nőstények új csoportot keresnek. Evolúciós szempontból az anyáknak valószínűleg nem éri meg a nőstény utódok támogatása.

Forrás: flickr/LaggedOnUser

Cikkajánló: A csimpánzok és a bonobók számos gesztusa ugyanazt jelenti


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!