Angkor – a Khmer Birodalom varázslatos fővárosa

AngkorBetiltják az elefánton való túrázást Angkorban. , a khmer templomokSukhothai - gyönyörű romváros Thaiföldön.  ősi városa KambodzsaNyaralás, ahogy elképzeljük és a valóság.  szívében a 9. században létrejött Khmer Királyság fővárosa volt 802–1432 között. A birodalom legnagyobbTodaiJi - a legnagyobb fából épült templom a világon. kiterjedése idején magában foglalta Csenla államot, a mai Kambodzsa síkságait, valamint a mai Laosz és ThaiföldA bangkoki Wat Samphran templom.  jelentős részét és a hajdani Kokinkínát, a Mekong deltáját. Az uralkodók hol megerősítették Angkor fővárosi státuszát, és tiszteletben tartották eredeti városszerkezetét, hol lerombolták, vagy a korábbiaktól elkülönülő, saját várost építettek hozzá. Így egészen különlegesAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. épületkomplexum jött létre a Mekong medencéjének „nagy tava”, a Tonlé Szap közelében,Phnompentől 242 kilométerre északnyugatra.

A 20. században 200 négyzetkilométeres területet tisztítottak meg az őserdőtől, s ezen több száz templomA bangkoki Wat Samphran templom. és szentély áll – közöttük a világ legnagyobb vallási célú épülete, Angkorvat. Csak a templomokat rakták kőből, az összes többi építményt – a királyi palotákat is – fából ácsolták, mára tehát ezek mind az enyészeté lettek, így Angkor ma egy hatalmasTúlméretezett kutyák. templomváros” képében mutatkozik, noha természetesen nem csak vallási épületek voltak annak idején a városban. A Khmer BirodalomMegcáfolták az Angkor vesztéről felállított korábbi elméleteket. fénykorában a fővárosnak hatszázezer–egymillió lakója lehetett, több mint a világ bármely korabeli európai városEgy elveszett víz alatti város feltáró képei. ának.

Angkor

 I. Jaszovarman uralkodó alapította meg a fővárost, létrehozta az első nagy víztározót, ami 7 km hosszú 2 km széles volt, vízA nap képe - Az Óriás kút, Natwarghad, India. ével öntözhették a környező földeket. Angkor körül az idők folyamán, bonyolult csatornaA Panama-csatorna akkor és most. - és tározórendszer épült, melyhez rendkívüli mérnöki pontosságra volt szükség. Az esős évszakban csatornák összegyűjtötték a vizet, így megakadályozva a hatalmas áradásokat, az aszályos hónapokban öntözésre használták a víztározókban felgyűlt vizet. Ennek az egyedülálló technikának köszönhetően a rizsföldeken évente háromszor arathattak óriási terméshozamokat produkálva. Angkor gazdaságát nem a pénz működtette, hanem a rizs.

II. Szurjavarman (a győzelem által védett) királyAz azték birodalom legnagyobb uralkodójának sírját találhatták meg Mexikóvárosban. uralkodása (1113–1150) alatt épült Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma, Angkor Vat vagy Angkorvat 50 000 munkás, 5000 szobrász és kőfaragó harminc évi munkájával. Angkorvat a khmer kultúra, művészetek aranykorának minden kincsJelentős középkori kincseket találtak a clunyi apátságnál elrejtve. ében bővelkedik. Ma is működő vallási központ, fontos szerepet tölt be mind a hinduk, mind a buddhisták körében. A templom Kambodzsa jelképévé vált – megjelenik a nemzeti zászlón és címeren, és ez az ország fő turistalátványossága.

Angkor

Angkor

VII. Dzsajavarman, a Khmer Birodalom utolsó nagy királya elődei példája szerint pompás város építésébe kezdett. Az új főváros AngkorthomA 10 legismertebb kulturális műemlék.  lett (jelentése:nagy város), amelyet 10 kilométeres falA leghíresebb történelmi falak a világ minden tájáról. vett körül. A falból nyíló öt monumentális kapuhoz a vizesárkok fölött átívelő hidak vezetnek, ezek két oldalán isteneket és démonokat ábrázoló szobrokA rejtélyes agyaghadsereg . sorakoznak, amelyek a khmerek őseként tisztelt mítikus Naga kígyót, a vizek szellemét tartják a kezükben. A király által meghonosított új vallás, a mahájána buddhizmusShwedagon Paya - aranyozott buddhista szentély . emblémája a piramisÚjabb érdekesség derült ki a gízai nagy piramisról. alakú, háromteraszos Bajon-templom. Körülötte díszes fedett folyosók húzódnak; ezek tetejéről 49 lótuszvirághoz hasonló „arcos torony” emelkedik a magasba. A tornyok négy oldalán összesen 196 db két és fél méter magas szoborEiffel-tornyok a világ körül. áll. Dzsajavarman emellett anyja emlékére egy lenyűgöző látványt nyújtó kolostorMont Saint Michel - Franciaország varázslatos zarándokhelye. t is építtetett – ez a Ta Prohm, amelynek sajátossága, hogy meghagyták úgy, ahogy a régészek találták, az őserdő fáinak hatalmas gyökereivel benőve. Emellett számos út, sőt teljes úthálózat épült, amely a birodalom egyes városait összekötötte. Az utak mentén pihenőházakat emeltek a kereskedők, hivatalnokok és más utazók részére, és nem utolsóként 102 kórház is épült.  csak “Nagy Építőként” emlegetett uralkodó nagyobb építkezést hajtott végre, mint összes elődje együttvéve. A hatalmas építkezés óriási erőfeszítést igényelt a khmerektől és a kincstárt is súlyosan érintette.

Angkor

Angkor

Angkor

Angkor

Angkor

Angkor

Bár a pontos okot nem tudjuk valószínűleg nem egyetlen okra vezethető vissza a birodalom összeomlása. További művelhető területek létrehozása miatt nagy mennyiségű erdőt irtottak ki, tehát a föld kizsákmányolása is fontos szerepet játszhatott a birodalom hanyatlásában. A hinduizmus háttérbe szorulásával és így az egyenjogúságot hirdető buddhizmus előretörésével az uralkodó osztály tekintélyét folyamatosan vesztette el, mely belső ellentéteket okozott.De a lehetséges magyaráztok között szerepelnek a vallási kasztok közötti ellentétek, lázadás, maláriajárvány stb. A birodalom nyugati szomszédja, a Thai Királyság eközben tovább erősödött. 1352-től Kambodzsát több támadás is érte, amelyeket még sikeresen visszavert. Végül 1431-ben több hónapos ostrom után a thaiok elfoglalták Angkort és a birodalom egy részét.   Angkor hat évszázadon át egy különleges mérnöki csodának köszönhette létét és virágzását.

Angkor

Angkor

Angkor

Angkor

Az, hogy a franciaAlbi - gyönyörű város Franciaország déli részén. természettudós Henri Mouhot az őserdő közepén „felfedezte” Angkort, csupán mítosz, elsősorban azért, mert Angkor sohasem veszett el.  A khmerek mindig is tudtak létezéséről, és a történelmi birodalom hanyatlása után is mindvégig működött a régi templom, Angkorvat. A környező, kisebb épületeket rizstermelők és halászok lakták. Másrészt ugyan nem Henri Mouhot volt az első európai, aki Angkorba látogatott, de ő az első, aki a városról hírt adott.  Ő maga is megemlíti, hogy egy francia misszionárius, Charles-Emile Bouvillevaux leírásai alapján talált rá a romokra. (Bouillevaux néhány évvel Mouhot expedíciója előtt tért vissza Kambodzsából.) A város kilépett a múlt homályából és világhírre tett szert. Ma Angkor Délkelet-Ázsia egyik leglátogatottabb helye; 1992-ben az UNESCOTizenkét új helyszín került fel az UNESCO világörökségi listájára.  a VilágörökségA gyönyörű Téli Palota.  részévé nyilvánította.

Angkor


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!