150 hegymászó tolongott a Mount Everest csúcsán

Egyetlen nap alatt több mint 150 hegymászó jutott fel a Mount EverestVilágrekordra tör a Mount Everesten egy nepáli serpa. re, miután csütörtökre megjavult az időjárás, és el tudtak indulni a világ legmagasabb hegycsúcsára. A nepáli hivatalos források szerint a mászók között volt egy csoport katona az Egyesült Arab Emírségekből és az indiai hadseregből is akadtak a csúcstámadók között. A zsúfolt napról beszámoló kormányhivatalnok szerint nehéz lenne megmondani, pontosan hányan értek fel a csúcsra vagy milyen országból érkeztek. Többségük már biztonságban visszatért a lejjebb létesített táborokba, és a csúcs környékén még mindig kedvező az idő.

mount-everest-3Fotó: Wikipedia

Május 11. óta szinte naponta akadt, aki felért a 8850 méter magasságban fekvő csúcsra, az erős szélHomokvihar tombolt az Indiai-Óceán felett. miatt azonban sem kedden, sem szerdán nem indulhattak el a mászók. Nem szokatlan, hogy egyetlen nap alatt nagyon sok hegymászó éri el a csúcsot, mivel májusban csupán két-három olyan időjárási ablak kínálkozik, amikor neki lehet vágni a hegytetőnek. Az idei szezon az elmúlt két év katasztrófáinak fényében kedvezően alakul a hegymászók16 éve eltűnt hegymászók holttestét találták meg egy olvadó gleccserben a Himaláján. szempontjából.

mount-everest-2Fotó: Wikipedia

Fotó: Wikipedia/Igomezc

Tavaly egy erős földrengésFöldrengés okozott pánikot a horvát tengerparton. miatt megindult lavinaVilágcsúcs helyett világra szóló tragédia. miatt 19 mászó lelte hal234 kilós óriáshalat fogott egy férfi. álát a hegyen, és 61-en megsérültek az alaptáborban. 2014-ben 16 serpaVilágcsúcs helyett világra szóló tragédia. halt meg egy lavina miatt, amely az alaptábor fölött sodorta el őket. Félő volt, hogy a tragédiák visszatartják majd a hegymászókat, de idén tavasszal ismét többezernyi külföldi mászó érkezett NepálOxigénpalack nélkül hódította meg Klein Dávid a 8156 méter magas Manaszlut. ba.

mount-everest-4Fotó: Wikipedia

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!