141 millió dollárt fizettek a világ legdrágábban elkelt szobráért

A világ legdrágábban elkelt szobrát, Alberto Giacometti50 millió dollárt fizettek Alberto Giacometti egyetlen szobráért. A mutató ember (L’Homme au doigt) című alkotását Steven Cohen amerikai milliárdos befektető és műgyűjtő vette meg májusban a Christie’s aukció7 éves kislány kapta meg a világ legdrágább gyémántját. ján. Cohen 141,3 millió dollárt (39 milliárd forint) fizetett a szobor5 monumentális szobor, amiről még biztos nem hallottál. ért, melyet a svájci művész 1947-ben készített – írta a The Daily Mail. A sovány, kinyújtott karú férfit ábrázoló életnagyságú szobor Cohen növekvő Giacometti-gyűjteményét gyarapítja. Tavaly novemberben az 58 éves milliárdos 101 millió dollár adott a művész A szekér című szobráért a Sotheby’s árverésén. Bár a vevő az anonimitást választotta, a New YorkUtazás a New York-i metrón a 70-es és 80-as években. Postnak több forrás is megerősítette, Steven Cohen adta a rekordnagyságú összeget A mutató emberért.

Steven Cohen
Alberto Giacometti: A mutató ember

Steven Cohen
Alberto Giacometti: A szekér

A legnagyobb összeget mégsem a világ legdrágább szobráért adta ki a Cohen. PicassoPicasso önarcképei 15 éves korától 90 éves koráig. Az álom című festményMúzeumba kerül Banksy nagy szenzációt keltő műve, mely félig bedarálta magát egy árverésen. éért 155 millió dollárt fizette az előző tulajdonosnak, Steve Wynn Las Vegas-i kaszinókirálynak 2012-ben.

Steven Cohen
Pablo PicassoPicasso önarcképei 15 éves korától 90 éves koráig. Az álom

Az amerikai milliárdos cége, az SAC Capital ellen egyébként nyomozás folyt 2012-ben, és bár számos alkalmazottját elítélték, Cohen ellen nem emeltek vádat. A céget a botrány miatt 2014-ben bezárták, azóta a befektető másikat alapított. A vállalkozó az utóbbi időben óriási összegeket fektet műkincsekbe, ma AmerikaAmerika madártávlatból. egyik legjelentősebb kollekciójának tulajdonosa, ennek értékét egymilliárd dollárnál is többre becsülik. A Connecticut állambeli Greenwichben magánmúzeumot épít műkincseinek, melyek között Claude Monet, Edvard MunchRekordáron, 6 millió dollárért kelt el Moholy-Nagy László zománcképe. , Jasper Johns, Jeff Moons, Francis Bacon, Andy Warhol és Damien Hirst alkotásai is megtalálhatók.

Forrás: MTI, dailymail.co.uk


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!