Több ezer lelet kerül vissza Norvégiából a Húsvét-szigetre

Norvégia visszaadja a Húsvét-szigetnek azt a több ezer tárgyat – köztük faragványokat és emberi csontokat -, amelyet Thor Heyerdahl, a világhírű norvég felfedező vitt magával a Chiléhez tartozó csendes-óceáni szigetről. A restitúcióról az oslói Kon-Tiki Múzeum és a chilei kulturális minisztérium írt alá megállapodást Santiago de Chilében, a Chilei Nemzeti Könyvtárban – írja a BBC.

Here is an article from BBC: Norway’s Kon-Tiki museum to return Easter Island artefacts

Közzétette: The Kon-Tiki Museum – 2019. március 29., péntek

 

A 2002-ben, 87 évesen elhunyt Thor Heyerdahl végezte az első rendezett ásatásokat a Húsvét-szigeten (az őslakosok nyelvén: Rapa Nui) 1955-1956-os és 1986-1988-as expedíciója alkalmával.

A norvég utazó azáltal lett világhírű, hogy 1949-ben egy balsafatutajjal megtette a Peru és Polinézia közti 6000 kilométeres távolságot, és ezzel bebizonyította, hogy Dél-Amerika ősi népei képesek lehettek tengeren elérni és benépesíteni a Csendes-óceán déli részének szigetvilágát. A DNS-vizsgálatok később azt igazolták, hogy nem dél-amerikai, hanem délkelet-ázsiai migránsok népesítették be a dél-csendes-óceáni szigeteket.

Az aláírási ceremónián részt vett a néhai norvég felfedező fia, ifjabb Thor Heyerdahl is, aki azt mondta, hogy a Húsvét-szigeti ásatásokból származó tárgyak repatriálásával teljesítik apja azon ígéretét, miszerint elemzés és publikálás után visszaadják azokat a rapanui népnek.

Forrás: The Kon-Tiki Museum

A Kon-Tiki múzeum igazgatója, Martin Biehl közös érdeknek nevezte, hogy a leletek visszakerüljenek a Húsvét-szigetre, „de főleg egy jól felszerelt múzeumba”. Consuelo Valdes chilei kulturális miniszter tárcája küldetésének nevezte, hogy támogassa a rapanui nép „jogos igényét” kulturális öröksége visszaszerzésére. A restitúció részletei nem ismertek, az érdekelt felek szavaiból csak annyi derült ki, hogy az hosszabb időt igényel.

Forrás: Wikimedia Commons/Hhooper1

A Húsvét-sziget – és Chile – visszaköveteli a londoni British Museumtól is a Hoa Hakananai nevű egyedülálló moai szobrot, amelyet Richard Powell, a Topaze nevű brit hajó kapitánya 1868-ban vitt el a Chile partjaitól 3500 kilométerre fekvő szigetről. A rapanuik vissza szeretnének kapni egy másik moai szobrot is, amelyet Párizsban őriznek.

Forrás: flickr/TravelingOtter
Forrás: Wikimedia Commons/LBM1948

Cikkajánló: A Húsvét-sziget legendás szobrai és ami alattuk rejtőzik


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!