Remény az északi szélesszájú orrszarvú megmaradására

Sikerült petesejtet kiemelni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból – jelentette be a kenyai turisztikai és vadvédelmi minisztérium képviselője.

Ol Pejeta Rezervátum, 2019. augusztus 23.
Ol Pejeta Rezervátum 2019. augusztus 22-i felvételén az elkábított 30 éves Najint, a rezervátum két nõstény széleszájú orrszarvújának egyikét veszi le infúzióról egy állatorvos a kenyai fõvárostól, Nairobitól mintegy 200 km-re, északra fekvõ Nanyuki közelében. Egy tudóscsoportnak sikerült petesejteket kinyerni mindkét nõstény testébõl azzal a szándékkal, hogy a megtermékenyítendõ ivarsejteket késõbb donorállatok méhébe ültessék. A széleszájú orrszarvú az orvvadászat miatt a kihalás szélére sodródott.
MTI/AP/Ami Vitale

Najib Balala azt reméli, a petesejteket mesterségesen megtermékenyíthetik, hogy megmentsék a fajt a kihalástól. A faj utolsó hímje, Sudan 2018 márciusában pusztult el.

A megtermékenyítésen dolgozó, helyi és külföldi szakértőkből álló kutatócsoport szerint mérföldkőhöz érkezett a munkájuk.

„Erőfeszítéseink sikere befolyásolja a Genfben zajló tanácskozás döntéseit, felhívja a figyelmet a világon élő összes orrszarvú helyzetére” – tette hozzá Balala a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről folyó konferenciára utalva.

Nanyuki, 2019. augusztus 23.
Fegyveres vadõrök és gondozók kísérik a Föld két utolsó, északi szélesszájú nõstény orrszarvújának egyikét, a 19 éves Fatut az Ol Pejeta Rezervátumban a kenyai fõvárostól, Nairobitól mintegy 200 km-re, északra fekvõ Nanyuki közelében 2019. augusztus 23-án. Egy tudóscsoportnak az elõzõ nap sikerült petesejteket kinyerni mindkét nõstény testébõl azzal a szándékkal, hogy a megtermékenyítendõ ivarsejteket késõbb donorállatok méhébe ültessék. A szélesszájú orrszarvú az orvvadászat miatt sodródott a kihalás szélére.
MTI/EPA/Kurokava Dai

Kenyai, német és cseh tudósok 2019. augusztus 22-én fejezték be a petesejtek kivételét a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen, ahol a két nőstény él.

A petesejteket az északi szélesszájú orrszarvúbikák lefagyasztva őrzött spermáival termékenyítik meg, az embriókat dajkaanyába, a szélesszájú orrszarvúk rokon fajához tartozó nősténybe ültetik be.

A tudósok elmondták, hogy a világ két utolsó északi szélesszájú rinocérosznősténye, Najin és Fatu petesejtjeinek kinyerése hosszú évek kutatásainak és próbálkozásainak eredménye.

„Najin tíz, Fatu öt sejtet adott, ami azt mutatja, hogy mindkettejük szervezete termékeny még, ezzel segítségünkre vannak, hogy megmenthessük ezeket a csodálatos teremtményeket” – mondta Thomas Hildebrandt, a német Leibniz Zoológiai Kutatóintézet munkatársa.

Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben egy cseh állatkertből kerültek az Ol Pejetába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik. Vemhesség azonban nem jött létre, Suni 2014-es, Sudan tavalyi halála előtt spermájukat lefagyasztották. Az in vitro megtermékenyítést az olasz Avantea biotechnológiai laboratórium fogja végezni.(MTI)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!